Heisler András lemondott társelnöki posztjáról

TEV logoA Tett és Védelem Alapítvány az antiszemitizmus elleni küzdelemre, a magyarországi zsidó közösségek széles összefogásával, létrejött szervezet kuratóriumának összetételében változás történt. A Mazsihisz által delegált Heisler András lemondott. Helyének mielőbbi pótlásáról több, a Mazsihiszhez köthető közösségi vezetővel folytat tárgyalásokat az Alapítvány.

Heisler – a Mazsihisz elnökévé történő megválasztását megelőzően – alapító tagként és társelnökként csatlakozott a szervezethez, az alapító Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség felkérésére. Az operatív ügyekben, sokasodó közéleti szerepvállalása okán, csak korlátozottan tudott részt venni. A Mazsihisz jelenlegi elnökeként, hitközségének átvilágítása és az új ügyvezetőjének megválasztása körüli elfoglaltsága ugyancsak nem segítette kurátori és társelnöki feladatainak maradéktalan ellátását. Heisler – Mazsihisz elnökként – hiteltelennek tartotta a szervezetben való szerepvállalást, tekintettel arra, hogy a Mazsihisz nem tudott az alapító EMIH-hel egyenlő arányban részt vállalni az Alapítvány munkájában és erőforrásainak előteremtésében.

A Mazsihisz szervezeteinek intenzívebb szerepvállalásának kérdése az alapítvány működésében éppen az elmúlt hetekben került a kuratórium elé Bodnár Dániel kuratóriumi elnök kezdeményezésére. Heisler személyének mielőbbi pótlása különösen fontos a szimbolikus magyar zsidó összefogás kifejezése szempontjából is, hiszen az alapítványt újabb feladatok elé állítja az európai és a magyar szélsőjobboldali pártok előretörése.