Ledózerolt zsidó temetőkről nyílt kiállítás a lengyel parlamentben

Nem-zsidó aktivisták egy csoportja ”Jelenleg Hiányzik”címmel nyitott kiállítást a zsidó temetők rombolásáról a Szejmben. A házigazda szerepét Marek Kuchcinski, a jelenleg kormányzó Jog és Igazság pártjának szóvivője vállalta.

A kiállítás keretében 31 lerombolt, majd más célra újraépített zsidó temetőből 10 a csoport által is dokumentált ”átalakulást” tekinthetnek meg a látogatók. Az esetek többségében a régen temetkezésre használt területek ma már lőterekként, gyárakként, játszóterekként valamint uszodaként funkcionálnak. A lerombolt, de nem-beépített helyszíneket a kiállítást szervező csoport átlátszó, héber feliratos ”sírkövekkel” fotózta le, mely félelmetes, kísérteties módon idézi vissza a hely történelmét.

“Nagyon fontos ez a projekt, megtiszteltetés, hogy a Szejm adhat neki otthont.” – emellte ki Kuchcinski nyitóbeszédében.

Zsidó szervezetek részéről heves viták és tiltakozások övezik a régi lengyel zsidó temetők megszentségtelenítésének problémáját.

Az elmúlt hónapban a Cionista Világszervezet erős tiltakozásának adott hangot a Krakkóhoz közeli, klimontovi zsidó temető ledózerolásával kapcsolatban. A temető területén végül egy állam által finanszírozott futball és kosárlabdapályával ellátott sport komplexumot építettek fel, és adtak át szeptember 6-án, az önkormányzat honlapja szerint. A hírek szerint a projekt mintegy $90,000 dolláros, azaz 25 millió forintos támogatást kapott a lengyel kormánytól.

Ezzel párhuzamosan az izraeli székhelyű Modzitz haszid dinasztiához tartozó ultra-ortodox zsidók a kazimierz dolnyi iskola nemrégiben felújított udvarához igyekeznek hozzáférést szerezni, ahol szerintük mozgalmuk alapítója, Kuzmiri Rabbi Yehezkel nyugszik. Az építkezés számos más zsidó sírt is megszentségtelenített a helyszínen, állítják a mozgalom hívei.

Forrás: JTA