L. Simon László szerint elragadta a hév Lázár Jánost, amikor Horthy Miklóst méltatta

„Óvatosan kell fogalmazni Horthyval kapcsolatosan, mert nem lehet, hogy csak a pozitívumokat látjuk és nem vesszük tekintetbe azon zsidó származású honfitársaink érzékenységét…” – kommentálta L. Simon László, az ATV Egyenes beszéd című műsorában Lázár János vasárnapi beszédét, amelyben a miniszter Horthy Miklóst méltatta Kenderesen.

Lázár János kivételes államfőnek, igaz magyar hazafinak és hős katonának nevezte Horthy Miklóst, mondván:

„manapság a politikában a mellébeszélésnek, sunnyogásnak, a hazudozásnak és a gyávaságnak nagy divatja van. Én azt gondolom, hogy világosan és egyértelműen kell beszélni: ma, akik itt összejöttünk, azok tisztelik Horthy Miklóst és emlékét.”

A Nemzeti Múzeum főigazgatója szerint a kormányzó személyét és a nevéhez köthető korszakot rendkívül összetetten kell nézni. Horthy Miklós elvitathatatlan érdemének tartja, hogy rendkívül jól választotta meg az ország vezetőit, politikai stabilitást hozott és kivezette az országot a teljes reménytelenségből.

A videó a képre kattintva érhető el.

Másfelől Horthynak ugyan van érdeme a deportálások megakadályozásában és leállításában, de nem tudta elkerülni az ország belesodródását a háborúba, nem tudta megakadályozni a nyilas hatalomátvételt és Magyarország németek általi megszállását sem.

„Zsidó honfitársaink gázkamrába hurcolása történelmi bűn, megbocsáthatatlan”

– fogalmazott.

L. Simon azokról az időkről is beszélt, amikor még jól együtt tudott dolgozni Lázár Jánossal, a holokauszt 70. évfordulója kapcsán.

„Akkor teljesen egy platformon voltam Lázár miniszter úrral, nem gondolkodott máshogy, valószínűleg elragadta a hév”

– mondta.

A főigazgató sajnálatosnak nevezte, hogy a kenderesi kiállításon nem ők dolgoztak, holott az egyik kezdeményezője volt annak, és a koncepciót is kidolgozták. Fazekas Sándor volt földművelésügyi miniszterrel ugyanis inkább az első és második bécsi döntés utáni időszak infrastrukturális fejlesztéseit, a vasútépítés értékeit helyezték volna előtérbe, és nem Horthy Miklós személyére koncentráltak volna.

„Egyesült Államokat aggasztja, hogy az Orbán-kormány egy magas rangú tisztviselője közreműködik azokban a törekvésekben, amelyek Horthy brutális örökségének rehabilitálására és népszerűsítésére irányulnak”

jegyezte meg David Pressman, az Amerikai Egyesül Államok budapesti nagykövete.

Frölich Róbert neológ főrabbi pedig két Horthy-idézet mellé a következőt írta:

„Világos és egyértelmű beszéd. Az összes ilyen beszéd miatt nem ismerhettem meg az apám családját, anyám családjának nagy részét. Meg lettek teremtve tudniillik a feltételek.”