NGO Monitor: Intenzív lépésekre készül Izraellel szemben az Amnesty az év elején

Kiszivárgott dokumentumokra hivatkozva figyelmeztetett egy jeruzsálemi, civil szervezeteket figyelő csoport, hogy az Amnesty több kifejezett Izraelt célzó kampányt tervez a 2019-es év elején.

“A folyamat során az Amnesty a történelmi zsidó kötődést igyekszik majd delegitimizálni Jeruzsálemmel és más helyszínekkel kapcsolatban, illetve Izrael ellenes, diszkriminatív bojkottokat (BDS) fog szervezni,” nyilatkozta az NGO Monitor szervezet.

A figyelő szervezet által átnézett dokumentumok alapján az Amnesty erőfeszítéseinek szerves részét fogja képezni azon vállalkozások célba vétele, melyekről úgy hiszik „illegális izraeli településeken működve emberi jogok megsértéséből profitálnak.”

Az NGO Monitor szerinti lista zsidók tulajdonában levő, illetve Izraellel üzletelő cégek gazdasági ellehetetlenítését, majd végső soron Izrael megrövidítését célozza.

A kiszivárgott anyagokból a szervezet szerint az is világosságra került, hogy az Amnesty International nemzeti kormányoknál tervez intenzív lobbitevékenységet folytatni annak érdekében, hogy ”izraeli telepes termékek” ne kerülhessenek be a piacokra, illetve az azokat gyártó vagy forgalmazó cégeket kitiltsák országaikból.

A jeruzsálemi figyelő szervezet mindezek alapján az Amnesty-t az Európában és Egyesült Államokban egyre növekvő antiszemitizmus figyelmen kívül hagyásával, és Izraellel szemben alkalmazott kettős mércével vádolja.

“Ahelyett, hogy az antiszemitizmus elleni harcot figyelemre méltó emberi jogi ügyként ismerné el, az Amnesty inkább úgy döntött, fokozza a zsidó állammal szembeni kampányát.”

Izrael és az Amnesty International között rég óta erős ellentét áll fenn, mióta a csoport visszatérően kritizálta a jeruzsálemi politikai döntéseket.

A múlt év elején jelent meg a hír, hogy Izrael foganatosítani kívánja BDS-ellenes törvényét a szervezettel szemben.

Nagyjából ezzel egyidőben vonta az Amnesty a brit zsidóság haragját magára, miután kihátrált egy Zsidó Vezetőség Tanácsa (Jewish Leadership Council) által szervezett eseményből. Magyarázatukban kiemelték, nem állhatnak az ügy mellé, hiszen a júdea-szamáriabeli telepesek elleni bojkott lelkes támogatói.

Forrás: Algemeiner