Konferencia az európai zsidóság és az antiszemitizmus helyzetéről

tomlantos_logoZsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában címmel rendezett nemzetközi konferenciát a Tom Lantos Intézet Budapesten. A kétnapos rendezvényt Navracsics Tibor miniszterelnökhelyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter nyitotta meg. A Parlament felsőházi termében tartott konferencián felszólalt többek között Martonyi János külügyminiszter, Németh Zsolt, parlamenti államtitkár és Jair Lapid izraeli pénzügyminiszter is.

A megnyitón beszédet mondott Annette Lantos, a magyar származású amerikai politikus özvegye és Bíró Anna-Mária, a Tom Lantos Intézet vezetője is. A konferencián felszólalt továbbá Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete, Mario Silva, az International Holocaust Remembrance Alliance elnöke is.

Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány kuratóriumának elnöke Közösségi stratégia: az antiszemitizmus elleni küzdelem felelősségének a felvállalása címmel tartott előadást, melyben bemutatta az alapítvány működését és munkáját.

A konferencia fő témája az antiszemitizmus elleni harc mellett a zsidó identitás, érdekképviselet és oktatás volt, melyről a témával foglalkozó nemzetközi szakértők tartottak előadásokat. Mint Bíró Anna-Mária, a Tom Lantos Intézet vezetője elmondta, a konferencia apropóját az Európában egyre erősödő antiszemitizmus adta. A konferencia többes célt szolgált: egyrészt felmérni, mennyire erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években, felderíteni ennek okait, másrészt áttekinteni az európai zsidóság politikai, kulturális és vallási helyzetét, valamint, hogy az antiszemitizmus helyzetének kezelésére vonatkozó ajánlásokat fogalmazzanak meg.

A konferencián résztvevő külföldi szakértők egyeztettek a magyarországi szervezetekkel, így a Tett és Védelem Alapítvánnyal is. Többek között megbeszéléseket folytattak Floriane Hohenberggel az antiszemitizmus monitoringgal kapcsolatos kérdésekről és az ezzel kapcsolatos oktatási tevékenység kiterjesztéséről. Michael A. Salberggel, az Associate National Director and Director of International Affairs of the AntiDefamation (ADL) közös szakmai tréningprogramok szervezéséről egyeztettek.

forrás: zsido.com