Nem lesz Tormay Cecile köz a II. kerületben

A Tett és Védelem Alapítvány közleménye

BUDAPEST – A Tett és Védelem Alapítvány üdvözli, hogy nem neveznek el közteret Tormay Cecilről.

Visszavonta a Fővárosi Közgyűlés szeptember 3-án azt a határozatot, melyben Tormay Cécile írónőről kívántak közterületet elnevezni a II. kerületben. Tarlós István főpolgármester a vitában jelezte, megkapták a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalását a Tormay Cécile közre vonatkozóan, és nem tehet mást, mint visszavonja a korábbi határozatot.

A magyarországi antiszemitizmussal szembeni fellépésre létrehozott Tett és Védelem Alapítvány képviselői üdvözlik a döntést és egyben emlékeztet arra, hogy Tormay büszkén vallotta magát antiszemitának és fasisztának, e nézeteit sohasem vonta vissza. Az MTA szakmai állásfoglalásában kifejti, hogy bár az önkényuralmi rendszerek hívéül szegődött művészeket bármekkora tisztelet is övezi a művészi teljesítményükért, „nem neveznek el róluk közterületeket, hiszen az általuk szimbolizált, a művészi teljesítményükön túlmutató értékrendet egyetlen demokratikus köztestület sem kívánja kritikátlanul magáévá tenni” – fogalmaznak az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont állásfoglalásában. Tormayval kapcsolatban az állásfoglalás megjegyzi: „…hívei a szobránál és emléktáblájánál róhatják le tiszteletüket. A közterület elnevezésének igénye ennek fényében aránytalan mértékű igényt jelent.”

A Tett és Védelem Alapítvány helyesnek tartja a Közgyűlés döntését, hiszen Tormay Cécile politikai tevékenységének elítélésében nyilvánvaló nemzeti konszenzusnak kell lennie, az ehhez hasonló kérdések konstruktív rendezésének érdekében a jövőben is elsődleges fontosságú az ehhez hasonló ügyek szakmai alapon – és a napi politikától és személyeskedéstől minél távolabb – történő kezelése.