Kifúrták a zsidók Mel Gibsont a Mardi Gras felvonulásról

Az ADL és más csoportok üdvözlik az „antiszemitizmus és a gyűlölet más formáinak” előéletével rendelkező híresség eltávolítását; a szervezők nem részletezett „fenyegetésekre” hivatkoznak.

A New Orleans-i Mardi Gras szervezői vasárnap visszakoztak attól a döntésüktől, hogy Mel Gibson hollywoodi színészt és rendezőt fogadják sztárvendégként a felvonuláson, miután a választásukkal kapcsolatban ellenérzések merültek fel, többek között helyi zsidó csoportok részéről.

A február 18-ra tervezett felvonuláson részt vevő legnagyobb csoport, a Krewe of Endymion szombaton jelentette be, hogy Gibson lesz a „társ-nagymarsall”, amely pozíciót a sztárvendégek számára tartanak fenn.

A döntés azonban heves visszatetszést váltott ki a Rágalmazásellenes Liga (ADL), a Greater New Orleans-i Zsidó Szövetség és a Greater New Orleans-i Rabbinátus részéről, amelyek közös nyilatkozatban hivatkoztak Gibson „antiszemita, rasszista és nőgyűlölő szidalmazásainak hosszú múltjára”, valamint „félszívű bocsánatkérési kísérleteire”.

Ezt követően a Krewe of Endymion vasárnap, kevesebb mint 24 órával Gibson szerepének bejelentése után közölte, hogy „megfontolandó visszajelzéseket kapott a nagymarsall bejelentésével kapcsolatban, [és] ezek közül néhány kommentár olyan fenyegetéseket tartalmazott, amelyek komoly aggodalomra adnak okot”.

A csoport nem részletezte a fenyegetések jellegét, sem a forrásukat.

„Lovasaink, különleges vendégeink és mindazok biztonsága érdekében, akik üdvözölnek minket az utcán, Mel Gibson nem fog társ-nagykövetként lovagolni a 2023-as felvonulásunkon”

– tette hozzá a közlemény.

Gibson nem kommentálta a New Orleans-i felvonulásról való eltávolítását.

 

forrás