Jelentősen nőtt 2019-ben az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények száma New Yorkban

Számottevően emelkedett a zsidók ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekmények száma New Yorkban az év első kilenc hónapjában – számol be a Jewish Telegraphic Agency. Mark Molinari, a New York-i rendőrség (NYPD) gyűlölet bűncselekményeket vizsgáló részlegének vezetője szerint szeptemberig 311 gyűlölet-bűncselekményt regisztráltak, szemben a tavalyi év hasonló időszakával, amikor 250 gyűlölet-bűncselekmény esetében jártak el a hatóságok. A 311 bejelentett bűncselekmény közül 163 a zsidók ellen irányult, míg 2018 szeptemberét követően a 250 gyűlölet-bűncselekmény közül 108 antiszemita indíttatású volt.

NEW YORK, NY – APRIL 24: A Hasidic man walks by a police car in a Jewish Orthodox neighborhood in Brooklyn on April 24, 2017 in New York City. According to a new report released by the Anti-Defamation League (ADL), anti-Semitic incidents in the U.S. rose by 86 percent in the first three months of the year. The group’s audit of anti-Semitic events counted 541 anti-Semitic attacks and threats in the first quarter of the year, a significant increase over the same period last year. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

Mark Molinari az elmúlt héten zsidó filantrópokkal találkozott, a megbeszélésen szóba kerültek a fentiekben említett statisztikák és az antiszemita bűncselekmények megelőzésének módozatairól is szó esett. A találkozón összesítették az utóbbi időszakban újonnan elkövetett zsidóellenes megnyilvánulásokat: két zsidó férfinak verte le a kalapját tizenévesek egy csoportja, a zsidó újév ünneplése alatt tinédzserek törték be egy brooklyni zsinagóga ablakait, míg ezzel egy időben fiatalkorúak zaklattak egy zsidó nőt, akinek letépték a sálját és parókáját.

„Az elkövetők mindhárom esetben kiskorúak, de mindegyik esetet más csoport követte el. Szeretném, ha mind a 311 gyűlölet-bűncselekmény ugyanazon személyhez lenne köthető, hisz őt letartóztatva el is végeztük volna a munkánkat. Azonban 311, különböző háttérrel rendelkező személyről van szó” – magyarázta Molinari. Hozzátette: kihívásként tekintenek arra, hogy elejét vegyék a zsidókkal szemben egyre növekvő mértékben elkövetett atrocitásoknak. A rendőri vezető hangsúlyozta, semmi jel nem utal arra, hogy a szóban forgó cselekedeteket a Ku-Klux-Klan, vagy a hozzá hasonló szélsőjobboldali szervezetek tagjai követték volna el, e csoportosulások jelenléte nem jellemző New Yorkra.

A New York-i UJA-Federation elnevezésű adományozó csoporttal közösen tartott találkozón jelen volt az újonnan létrehozott gyűlölet-bűncselekmények megelőzésére szakosodott hivatal vezetője, Deborah Lauter is, aki korábban a Rágalmazás Elleni Liga (ADL) és egyéb zsidó szervezetek munkatársa volt. Lauder elmondta: a gyűlölet-bűncselekmények megelőzésének egyik kulcsa az oktatás, valamint a vallási és etnikai közösségek közötti hosszú távú partnerségi kapcsolatok, különösen az eltérő háttérrel rendelkező gyermekek esetében. „A zsidó közösség egy adott ponton felhagyott saját közösségi agendájának meghatározásával, aminek most érezhetők a következményei. Kemény, hosszadalmas munka áll előttünk, hogy megoldjuk ezeket a problémákat” – fogalmazott.

A rendezvényen az UJA-Federation képviselői bejelentették, hogy az amerikai antiszemitizmus elleni küzdelem részeként a helyi Zsidó Közösségi Kapcsolatok Tanácsával közösen két év alatt négymillió dollárral támogatják a mintegy kétezer New York-i zsidó intézmény fizikai biztonságának megerősítését. A két szervezet hat felelőst nevez ki, akik a város öt kerületében, Long Island és Westchester megyékben, valamint a térség zsidó nyári táboraiban fogják megszervezni a zsidó közösségek védelmét. A szövetség egy bizottság felállítását is tervezi, melynek feladata az egyéb kisebbségi közösségekkel folytatott párbeszéd lesz.

„Reméljük, hogy ez a stratégiai befektetés lehetővé teszi, hogy a régióban élő valamennyi zsidó és más vallású ember otthon érezze magát intézményeinkben, biztonságban érezzék magukat közösségi tereinkbe, javítva így az általános közbiztonságot is” – mondta Alisa Doctoroff, az UJA- Federation korábbi elnöke.

Mark Molinari jó hírekkel is szolgált, a 2019 szeptemberében elkövetett gyűlölet-bűncselekmények száma csökkent a 2018-as szeptemberi adatokhoz képest. Az idei évi antiszemita indíttatású bűncselekmények 87 százaléka általában vandalizmust és horogkeresztek rajzolását jelenti. A fennmaradó 13 százalék személy ellen elkövetett bűncselekmények. Deborah Lauter fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a horogkeresztes falfirkák esetében figyelembe kell venni az elkövetők életkorát is. Az elkövetők között vannak olyan tinédzserek, akik nincsenek tisztában a szvasztika szimbólumrendszerével és nem ismerik annak történeti antiszemita vonatkozásait. Az intézetvezető egyben felszólította az oktatási intézményeket, hogy tudatosítsák a diákokban, a horogkereszt több mint egy provokatív jelkép.

forrás: www.jta.org

fotó: Spencer Platt/Getty Images