Izraeliek elleni animációs propagandavideó

Autós, késes és fegyveres merényleteket követnek el izraeli civilek és rendőrök ellen azon az animációs videón, amelyet a palesztin propaganda terjeszt a fiatalok között egyre népszerűbb Tiktok alkalmazásban – írja a The Jerusalem Post.

Az egyperces videóban egy sas követi a négy palesztin terrorista útját, akik aztán gyilkos merényletet hajtanak végre izraeliek ellen – számolt be a palesztin médiát figyelő izraeli civil szervezet, a Palestinian Media Watch (PMW).

Az animációs filmben először egy fehér furgonnal követik el a támadást egy jeruzsálemi villamosmegállóban. 2014 novemberében egy palesztin terrorista, Ibrahim Al-Akari hasonló támadást követett el, megölve a 38 éves Jidan Assadot, a 17 éves Shalom Aharon Badani, és megsebesített 23 embert.

A sas tovább száll a kisfilmben, majd ismét lecsap, a szárnyakkal megrajzolt palesztin pedig megkésel egy vallásos zsidót Jeruzsálem óvárosában. Itt sem csak fikcióról van szó: 2015 októberében egy palesztin terrorista, Muhannad Halabi halálra késelte Nehemiah Lavi rabbit és Aharon Bennettet az Óvárosban.

Két másik, a valóságban is elkövetett terrortámadást is bemutat a videó, mindkettőt Musbah Abu Sbeih palesztin terrorista követte el, megölve két izraelit és öt másikat megsebesítve. Megállt mellettük autóval és lelőtte őket 2016 októberében. Ezt is látható az animációs kisfilmben.

„Ez az animációs film teljesen megdöbbentő. A képi tartalom célja az erőszakra való felbujtás és a gyilkosság dicsőítése. A TikTok egy gyerekek körében népszerű közösségi videómegosztó oldal, így semmi kétség, hogy a célközönség a fiatal palesztinok. Célja az agymosás, az üzenet pedig világos, bármilyen módszerrel is, de ha izraelit ölsz, hőssé válsz”

– nyilatkozta Nan Jacques Zilberdik, a PMW vezető elemzője.

A sas egy iszlám szimbólum is, amely háborús agressziót, katonai dominanciát és nemességet ábrázol. A Palesztin Hatóság címerén is egy sas látható, a testén pedig a palesztin zászló, amelyen a „Palesztina” szó szerepel.

A videóban szereplő üzenet tehát egyértelműen egy erős fegyveres palesztin felkelésről szól, amely zsidókat gyilkol Izraelben – mondja az elemző.

Nem ez az első alkalom, hogy olyan videók jelennek meg, amelyek arra ösztönzik a palesztin fiatalokat, hogy terrortámadásokat hajtsanak végre. A PMW több ezer hasonló esetet dokumentált, ahol a Palesztin Hatóság ilyen módszerekkel próbálkozott, ám ez az első ismert eset, hogy a gyerekek körében népszerű videómegosztót is felhasználja erre.

Súlyosbítja a problémát, ha az autonómia vezető politikusai, diplomatái terjesztenek uszító célzatú hazugságokat, vérvédat. Ilyen volt például néhány éve az, amikor Palesztin Hatóság ENSZ-nagykövete azzal vádolta meg Izraelt, hogy eladja halott palesztinok szerveit.

Az ENSZ főtitkárának, Ban Ki Munnak írt levelében Rijád Manszúr azt állította, hogy az izraeli biztonsági szervek által megölt palesztinok földi maradványait úgy szállították vissza, hogy azokból “hiányzik a szaruhártya és más szervek.” Ez szerinte igazolta a “megszálló hatalom” szervkereskedelméről szóló korábbi híreket.

Az izraeli szervlopásról és kereskedelemről szóló hazugság csak egy volt azon antiszemita rágalmak közül, amelyekkel a palesztin hatóság, a média és az iskolák hergelik a fiatalokat. Ebbe a sorba tartozik az, hogy Izrael szándékosan AIDS-szel fertőzi meg a palesztinokat, hogy drogfüggőséget terjeszt köztük, hogy le akarják rombolni az al-Aksza mecsetet, hogy megtisztítanák Jeruzsálemet a nem zsidóktól, hogy a zsidó állam az egész régióban uralkodni akar, vagy hogy az izraeliek gyilkolták meg Jasszer Arafatot.