Izrael – Bekérették a tel-avivi magyar nagykövetet

nagyandorBekérették az izraeli külügyminisztériumba a tel-avivi magyar nagykövetet csütörtökön. Nagy Andor tájékoztatása szerint az izraeli fél a magyarországi antiszemitizmus erősödése miatti aggodalmát fejezte ki, de ugyanakkor azt elismerte, hogy a magyar kormány 2010 óta – ezen témakörben – már megtett bizonyos lépéseket. A nagykövetet az izraeli helyettes államtitkár fogadta, a megbeszélésen Rafi Sultz kifejezte mély aggodalmát a magyar politikusok súlyos kijelentései, és több antiszemita esemény miatt. Komoly kételyeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a magyar társadalom kész-e igaz és bátor módon szembenézni a múlttal – erről a Nrg és a Mááriv című izraeli újság számolt be.

A diplomata az eseményről az MTI-nek így nyilatkozott: “Ez egy olyan esemény, amely elég gyakran megtörténik a nagykövetek életében” A fogadó ország így szokott bizonyos információkat közölni, illetve kérni az adott országok nagyköveteitől. A beszélgetésen az izraeli fél kifejezte azon aggályait, amelyeknek már a Mazsihisz is hangot adott, és megfogalmazott egy a miniszterelnök úrnak írt levelében. Szóba került többek között a Sorsok Házának a koncepciója, a Veritas Intézet igazgatójának kijelentése, és a Szabadság téren felállításra kerülő, a német megszállást szimbolizáló emlékmű ügye is. Mindezekkel kapcsolatban az izraeli fél az aggodalmát fejezte ki.

Az izraeli külügyminisztérium helyettes államtitkára ugyanakkor elismerte a magyar kormány által 2010 óta megtett lépéseket, de kitért a választásokon induló neonáci párt ügyére is.

Nagy Andor válaszában rámutatott, hogy Magyarországon fontos lépések történtek a jogszabályi környezet megváltoztatására az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemben. Kiemelte a tantervi változások fontosságát is, és hangsúlyozta, hogy “Magyarországot ebben partnerüknek és ne ellenfelüknek tekintsék az izraeliek”. A diplomata végül arra kérte az Rafi Sultzot, hogy várják meg Orbán Viktornak ezekkel az üggyekkel kapcsolatos állásfoglalását.

Forrás: TEV/Szombat