Ismét lövöldözés egy zsinagógában Amerikában

Sajnos az Egyesült Államokban folyó zsinagógák elleni fegyveres támadásoknak úgy tűnik még nincs vége. Tegnap egy Miami északi részén található, a Young Israel, modern ortodox mozgalomhoz tartozó zsinagóga előtt történt lövöldözés. Az incidensben, melynél a rendőrség nem zárja ki az antiszemita támadás lehetőségét, súlyosan sérült egy 69 éves férfi, aki éppen a délutáni imára összegyűlő közösséget várta, mikor egy arra haladó fekete autóból hat lövést adtak le rá.

A férfit a helyi zsidó önkéntes mentők, a Hatzoloh, munkatársai szállították a közeli Aventura kórházba, stabil, de súlyos állapotban.

Bár a rendőrség közlése szerint elképzelhető, hogy a férfi véletlen lett céltáblája egy bandaháborúnak, nagy a valószínűsége, hogy a támadás antiszemita indíttatású.

Először is hadd fejezzem ki együttérzésemet és a mihamarabbi felépülés kívánságát a sérültnek.” – mondta Jákov Hágoel, a Szochnut elnökhelyettese, aki hozzátette: „Kérem az amerikai rendfenntartó erőket, hogy vessenek véget az antiszemita erőszakhullámnak. Ideje, hogy a zsidók is ugyan olyan életet éljenek, mint mindenki más!”

A Zsidó Ügynökség elnöke, Jichák Herzog azt közölte, hogy személyesen is kapcsolatban áll a közösség tagjaival és meggyőződése, hogy antiszemita indíttatású támadásról van szó.

Az elmúlt időszakban, Nyugat-Európához hasonlóan, az Egyesült Államokban is jelentősen megszaporodtak a zsinagógák és zsidó intézmények illetve „láthatóan” zsidók elleni antiszemita támadások. Mindez arra készteti a zsidó közösségeket, hogy szigorítsanak biztonsági intézkedéseiken és még szorosabban működjenek együtt a rendvédelmi erőkkel.

forrás: jpost.com

fotó: Miami Dade Police car, illustrative. (photo credit: Wikimedia Commons)