Börtönbe mehet az ismert antiszemita provokátor?

2019. július elején három év börtönre ítélte a bíróság az ismert antiszemita humorista-provokátort, Dieudonné M’bala M’bala-t. A helyzet jelen állása szerint három évből kettőt kellene leülnie, és 200 000 eurónyi pénzbüntetést is kapott. Elítélték az élettársát és a Dieudonné ügyeit intéző céget mint szervezetet is. De ezzel még nincsen vége, az ügy másodfokon folytatódik, és a francia büntetés-végrehajtási jog szabályai miatt az sem biztos, hogy a polemistának be kell majd vonulnia.

Dieudonné a bíróság szerint több, mint 1 millió, mintegy 1,2 millió eurónyi bevételt titkolt el az adóhatóság elől, a pénz egy részét készpénzben magánál tartotta, másik részét pedig külföldre juttatta (érdekesség, hogy a nyomozás-házkutatás során 657 000 eurót találtak nála készpénzben). A bíróság súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a humoristának hosszú története van a francia adóhatósággal, és a korábbi adminisztratív ügyei után sem kezdett jogkövető magatartást tanúsítani.

Mivel Dieudonné a bevételeit az élettársa által vezetett, Les Productions de la plume nevű cégükön keresztül kezelte (illetve nem kezelte), az élettársat és magát a céget is elítélték többek között ÁFA-csalásért (az élettárs, Noémie Montagne 18 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott). A pár mindkét tagját eltiltották továbbá a cégvezetéstől is 10 esztendőre, ami értelemszerűen jelentősen megnehezítheti a későbbi tevékenységüket. A humoristának különböző rasszizmus és antiszemitizmus elleni szervezeteknek is fizetnie kell, mivel a bíróság a fentiek alapján megállapíthatta, hogy nincs csődközeli helyzetben, mint ahogy korábban állította (erre hivatkozva nem fizette meg a rá korábban kiszabott bírságokat). A vagyonadó elcsalásának gyanúja alól viszont felmentették Dieudonnét.

Dieudonné M’bala M’bala

Nem ez Dieudonné első börtönbüntetése, az illető úr gyakori látogató a bíróságokon különböző provokációi okán – korábban például, ahogy arról a TEV oldala is beszámolt, már egy belga bíróság is elítélte gyűlöletbeszéd miatt, de voltak már franciaországi felfüggesztett büntetései is.

Dieudonné és a vele együtt elítéltek fellebbeztek. Ugyanakkor nem biztos, hogy Dieudonné egy jogerős ítélet nyomán börtönbe kerül. A francia büntetés-végrehajtási jogban ugyanis a két évnél rövidebb, különösen fehérgalléros büntetések átalakíthatók például nyomövetős fogvatartásra. Ezekről a könnyítésekről egy büntetés-végrehajtási bíró dönt majd, figyelembe véve a visszaesés veszélyét és a későbbi társadalmi reintegráció esélyeit (2020-tól ez a könnyítés azonban csak az egy évnél kisebb letöltendőkre vonatkozik majd).

Ami a visszaesés veszélyét, illetve a későbbi jogkövetés és reintegráció esélyeit illeti, érdekesség, hogy Dieudonné ezekben a pillanatoban is igyekszik kijátszani a belga hatóságokat, s a (be)tiltások ellenére fél-legális keretek között előadásokat tartani az országban. A módszere az, hogy mivel nyilvános helyen nem tarthat előadásokat Belgiumban, magánházak helyszín-felajánlásaival él, és csak egy-két órával az előadás kezdete előtt, sms-ben értesíti a résztvevőket a helyszínről, amikor a hatóságok gyakorlatilag már tehetetlenek.

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő, politológus (ELTE ÁJK, 2009), francia nyelv és irodalom szakos bölcsész (ELTE, BTK, 2008). Egyetemi tanulmányai alatt eltöltött egy évet a párizsi Sciences Po-n, az Eötvös Collegium tagja volt, illetve nemzetközi kapcsolatokat hallgatott a Mathias Corvinus Collegiumban. 2019-ben szerzett doktori fokozatot (PhD) az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Politikatudományi Doktori Iskolájában. A Milton Friedman Egyetem adjunktusa, a www.franciapolitika.com szerkesztője.

A szerző további írásai itt olvashatók