„Svájcban mindennapos az antiszemitizmus”

Egy felmérés szerint a svájci zsidók 50%-át érte antiszemita incidens az elmúlt öt évben — írja a The Jerusalem Post nyomán a Neokohn.

A Zürichi Egyetem Alkalmazott Tudományok Intézete tanulmányt készített a Svájcban élő zsidókról. Az országban 18 ezer zsidó él, ebből 500 vett részt a kutatásban, akiknek fele azt nyilatkozta, hogy érte valamilyen antiszemita incidens az elmúlt öt évben – írja a Jerusalem Post.

Dirk Baier, a kutatást vezető professzor azt nyilatkozta, hogy más nyugat-európai országokkal ellentétben Svájcban elsősorban a középosztályban a legerősebb az antiszemitizmus. Baier szerint más nyugati országokban elsősorban a bevándorlók és szélsőségesek az antiszemiták, azonban Svájcban a jómódú, középosztály a leginkább zsidóellenes.

A professzort nem lepték meg az eredmények ugyanis nemrég a kormány készített egy felmérést, amelyből az derült ki, hogy tízből egy svájcinak negatív véleménye van a zsidókról.

„Egyfajta ‘mindennapos antiszemitizmus’ van Svájcban. Nagyon elterjedt a verbális zaklatás az utcákon, a munkahelyen és az iskolában is”

–nyilatkozta Dominic Pugatsch, aki egy rasszizmus és antiszemitizmus elleni alapítványt vezet.

Fizikai támadás a megkérdezettek 3,5%-át érte, és 6% nyilatkozta azt, hogy vandál támadás érte a tulajdonát.

Egy résztvevő beszámolt arról, hogy inkább nem hord kipát, mert fél attól, hogy megtámadják az utcán. Korábban kipában járt és többször antiszemita szidalmakat kiabáltak neki, például azt, hogy „Heil Hilter.”