Importált antiszemitizmus a németországi muszlimoknál?

A Németországban élő izraeli palesztin pszichológus és társadalomkutató, Ahmad Mansour véleménycikkében arra reflektál, miért antiszemita a németországi muszlimok fele egy felmérés szerint?

„Németországban mindennapossá vált az antiszemitizmus. Brutálisabban és magabiztosabban lép fel, függetlenül attól, hogy klasszikus jobboldali vagy baloldali antiszemitizmusról van-e szó. A zsidókkal szembeni ellenséges magatartás a vírustagadóknál, akadémiai körökben, a társadalom közepén, de a muszlimok körében is nyíltan jelen van. Új tanulmányok szerint a muszlimok fele antiszemita beállítottságú. Szomorú valóság!” – írja a Politik und Kultur c. lapban Ahmad Mansour, a kevés Izrael–párti németországi értelmiségiek egyike.

A szerző azt boncolgatja írásában, mi vezethetett ide. A németországi muszlim fiatalok körében számos antiszemita sztereotípiával és összeesküvés-elmélettel találkozhatunk, amelyek a zsidók pénzügyi és világpolitikai uralma körül forognak – írja. Elterjedt nézet, hogy a zsidók háborús uszítók, ők tervezték és hajtották végre 9/11-et, ők felelősek a koronavírusért és az ukrajnai háborúért, ravaszak, pénzsóvárak és uralják a médiát.

„A hip-hop szcéna és a közösségi médiában megjelenő, érzelmekkel teli képek és videók ráadásul ezeket a sztereotípiákat terjesztik, néha tudat alatt, néha pedig nagyon is egyértelműen. Ez korántsem tisztán muszlim jelenség. Sok ilyen összeesküvés-elmélet a többségi társadalomban is jelen van, és a koronajárvány kitörése óta még inkább láthatóvá vált” – emlékeztet Mansour.

A muszlim fiatalok körében tapasztalható antiszemitizmus növekedése szempontjából azonban még ennél is központibb szerepet játszik a közel-keleti konfliktus, amit túlfűtötten, fekete–fehéren látnak, alig tesznek különbség izraeliek és zsidók között, a zsidókkal szembeni hangulat gyakran nagyon agresszív, a sztereotípiák még hangsúlyosabbak.

A médiában, a tankönyvekben és a mindennapi életben Izrael elutasítása sokkal elterjedtebb, mint gondolnánk – írja Mansour, aki szerint az iszlamista zsidógyűlölet is növekszik: radikális iszlamisták a zsidókról gyakran mint az iszlám ellenségeiről beszélnek. Az Izrael-ellenes tüntetéseken olyan jelszavakat kiabálnak, mint „Ó zsidók, Mohamed serege visszatér”, ez a próféta hadserege és a zsidó törzsek közötti 7. századi katonai összecsapásra utal, így akarván igazolni a zsidókkal szembeni jelenlegi gyűlöletet.

Mansour azonban valamelyest optimista, úgy látja, „ez a gyűlölet gyógyítható.” Ez látható szerinte azokban a békemegállapodásokban is, amelyeket több muszlim ország kötött Izraellel.

„Az elmúlt években több muszlim csoport önkéntes látogatást tett Auschwitzban, és igyekszik tanulni az antiszemitizmusról. Itt Németországban is azt veszem észre a munkám során: a fiatalokat akkor lehet elérni, ha párbeszédre törekszünk, ha oktatunk és magyarázunk, és mindenekelőtt, ha találkozásokat teremtünk. Mert sok muszlim még soha nem beszélt zsidókkal. A közel-keleti konfliktus összetettségének bemutatásával érzelmileg is el lehet érni őket, ami hozzájárulhat a zsidókkal szembeni gyűlölet leküzdéséhez” – fejezi ki reményét a Németországban élő palesztin társadalomkutató