Ideje, hogy Németország eldöntse, hogyan bánik a gyűlölettel

A biztonsági intézkedéseknek hála a legrosszabbat sikerült elkerülni, a támadó nem jutott be a hallei zsinagógába, de a németországi zsidó közösségekben elbizonytalanodás és félelem jelei is mutatkoznak.

Az antiszemitizmus akkora veszéllyé vált Németországban, hogy már nem is tudja, hazájának nevezheti-e az országot – nyilatkozta keserűen Max Privorozki, a hallei zsidó közösség elnöke, miután a keletnémet városban egy 27 éves szélsőjobboldali férfi két embert meggyilkolt a zsinagóga közvetlen közelében, Jom Kippur napján.

A szemtanúk szerint a támadó katonai álcaruhában, fején sisakkal lépett akcióba, amikor megpróbált behatolni a zsinagógába. A bejáratnál lévő biztonsági intézkedések azonban ezt megakadályozták.

A Werteinitiative nevű német-zsidó szervezet elnöke, Elio Adler úgy fogalmazott: „sajnos nem meglepő, hogy megtörtént ez a merénylet.

A gyűlölet vetése érett be. Ennek magjait szélsőjobboldaliak, iszlamisták és részben szélsőbaloldaliak vetették el egy olyan társadalomban, amely egyre nehezebben tudja csak megvédeni szabadelvű-demokratikus értékeit. Ideje, hogy Németország eldöntse, hogyan bánik a zsidógyűlölettel és a gyűlölet más formáival. Úgy tűnik, az eddigi eszközök nem elegendők.”

A jom kipur napján szokásos ima és böjt végén a zsidó közösségek Németország-szerte kapták a hírt a hallei zsinagóga elleni támadásról. „Nagyon félelmetes” – mondta Samuel Tsarfati, 27 éves színházi rendező, aki épp egy berlini zsinagógából távozott francia barátjával, Samuel Lauferrel.

Ők ketten, sok ezer más zsidóval együtt a napot böjttel és imádkozással töltötték, és ahogy ilyenkor szokás, a mobiltelefonok kikapcsolt állapotban várták az ünnep végét szerda este.

Hasonlóan vélekednek a kétszázezresre becsült németországi zsidó közösség más tagjai is, miután értesültek arról, hogy egy támadó be akart rontani a Halle városában álló zsinagógába, ami nem sikerült, ezért dühében lelőtt egy nőt és egy férfit.

„Nem véletlen, hogy az eset Kelet-Németországban történt. Ott nagyon erős a szélsőjobboldali AfD párt” – mondta Tsarfati. Az AfD vezetői (a párt támogatottsága két keleti tartományban is növekedett) elítélték a támadást.

A zsidók elleni erőszakos cselekmények aránya 20%-kal növekedett a tavalyi évben, többségüket szélsőjobboldaliak követték el.

Ugyanakkor tudvalevő, hogy Németországban sokszor „szélsőjobboldali” incidensekként könyvelik el a muszlimok vagy arabok által elkövetett antiszemita támadásokat is.

A német sajtó nyilvánosságra hozta a hét hallei áldozat nevét: az egyik a 40 éves Jana Lange, a másik a 20 éves Kevin S, akit a 27 éves neonáci annak ellenére lőtt agyon, hogy a fiú az életéért könyörgött.

Az AfD türingiai elnökének korábbi kijelentése, miszerint a berlini holokauszt-emlékmű egy „szégyenteljes emlékmű”, nagy vihart kavart annak idején, mint ahogy az is, amikor azt mondta, hogy az iskolákban több szó kell essen a németek második világháborús szenvedéseiről.

„Ami ma történt, jól mutatja, hogy az AfD nem alábecsülendő” – mondta Laufer. „Egyes AfD-vezetők, mint a türingiai Björn Höcke, nem akarják észrevenni, hogy kijelentéseik egyeseket erőszakos cselekményekre buzdítanak”.

Höcke amúgy maga is elítélte a tegnapi támadást.

Az AfD két évvel ezelőtt tért vissza a német parlamentbe azok után, hogy Merkel kancellár ellen folytatott sikeres kampányt, amiért Németország vezetője több, mint egymillió migránst engedett be az országba.

Charlotte Knobloch, egy idős Holokauszt túlélő, a müncheni zsidó hitközség elnöke is összefüggést lát az AfD kijelentései, és az erőszakos cselekmények között.

„Ez a példa jól mutatja, mennyire gyorsan válnak erőszakká egyesek politikai kijelentései. Érdekelne, hogy mit gondolnak erről az AfD-ben, ahol a kulturálatlan gyűlöletre és erőszakra uszítanak” – vélekedett a müncheni hitközség vezetője.

A főváros központjában álló új zsinagógában körülbelül kétszáz zsidó és nem zsidó, köztük muszlim vezető tartott éjszakai virrasztást a gyász mécseseit meggyújtva. A zsinagógába Merkel is ellátogatott, és kifejezte részvétét a zsidó közösségnek.

A 76 éves Renate Keller, aki férjével részt vett a virrasztáson, azt mondta, szerinte Németország nem tesz eleget az antiszemitizmus visszaszorítása ellen.

“Dermesztő, hogy egyesek nem tanultak semmit a holokauszt borzalmaiból. Olyanok, mint az elkövető, valószínűleg soha nem láttak egy zsidót sem életükben és elvakítja őket a gyűlölet”- mondta Keller.

Joseph Schuster, a Német Központi Zsidó Tanács elnöke is felhívta a figyelmet a szélsőjobb által keltett veszélyre: “Jól látszik, hogy a szélsőségek növekedése nem puszta politikai esemény, hanem olyasvalami, mely komoly és közvetlen veszélyt jelenthet és ami ellen mindig is felemeltük a hangunkat.”

 

forrás: neokohn