Világszerte elítélték a németországi Jom Kippuri lövöldözést

Sokkolta Izrael és a világ vezetőit a két halálos áldozatot követelő zsinagógai lövöldözés a zsidóság legszentebb napján, a kelet-németországi Halle-ban. A merénylő egy 27 éves német férfi volt, aki a sisakkamerán közvetítette a támadást. A támadást megelőzően a férfi tört angolsággal arról beszélt, hogy szerinte a holokauszt nem történt meg, a feminizmus az oka a nyugati országokban tapasztalható születésszám-csökkenésnek, és minden probléma gyökerének a zsidóságot nevezte meg.

A felvételt az Amazon streamszolgáltatón közvetítette élőben. A cég szóvivője kijelentette: a felvételt azonnal eltávolították és végleg törlik azokat a felhasználókat, akik újra publikálják vagy megosztják.

A videón az látszik, hogy a merénylő miután zárva találta a zsinagóga ajtaját, egy járókelőre adott le lövéssorozatot. Max Privorozki, a Halle-i zsidó hitközség elnöke elmondta: a zsinagóga kamerarendszerén látták a bent tartózkodók, hogy a felfegyverkezett férfi az épület ajtóira céloz, de azok kitartottak. „Elbarikádoztuk a bejáratot és vártunk a rendőrségre” – mondta a hitközségi elnök, aki szerint 70-80 ember tartózkodott a zsinagógában. Rifat Tekin, aki egy kebab étteremben dolgozott a támadás napján, felidézte: éppen szendvicset készített két építőmunkás számára, amikor az elkövető kézigránátot dobott az étteremre. „Nagyon nyugodt volt, mint egy profi. Nem szólt semmit, csak jött és lőtt. A salátáspult mögé bújtam el” – mondta. Egy másik tanú, Conrad Roesler egy vécében rejtőzködött el, amikor kitört a lövöldözés.

Az Angella Merkel kancellár vezette német kormány felháborodását fejezte ki a történtek miatt, a kormányfő az antiszemitizmus minden formája elleni szigorú fellépés fontosságát hangsúlyozta. Német politikusok arra kérték a rendfenntartó szerveket, hogy fokozzák a biztonsági készültséget a berlini zsidó intézményekben.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a történtek megerősítik, hogy egyre növekszik az antiszemitizmus Európában. A kormányfő felszólította a német hatóságokat, hogy elszántan folytassák az antiszemitizmus elleni küzdelmet. Izrael Katz, a zsidó állam külügyminisztere szerint az események a zsidó történelem legsötétebb időszakát idézik, majd ő is arra kérte a német döntéshozókat, hogy tegyenek meg mindent a hasonló jelenségek megelőzésére és állítsák az igazságszolgáltatás elé az elkövetőket. Benny Gantz, a Kék és Fehér pártszövetség vezetője úgy vélte, az eset rávilágít az antiszemitizmus, anticionizmus elleni nemzetközi küzdelem szükségességére.

Reuven Rivlin izraeli államfő megdöbbentőnek és fájdalmasnak nevezte a történteket. „Felszólítom Németország és a szabad világ vezetőit, hogy a törvény minden erejével lépjenek fel az antiszemitizmus ellen és mutassák fel a közdelem eredményeit. Folytatjuk az oktatáson és emlékezésen alapuló programokat az antiszemitizmus elleni küzdelemben, amely újra és újra felüti a fejét Európában. Egyértelmű, hogy ez nem csupán a zsidók problémája, ellenben azzal fenyeget mindannyiunkat elpusztít” – fogalmazott. Zsidó szervezetek és a világ más vezetői is hasonló gondolatokat fogalmaztak meg a Halléban történtekkel kapcsolatban.

Danny Danon, Izrael ENSZ-nagykövete felszólította a Biztonsági Tanács és az ENSZ elnökét, hogy ítélje el a németországi terrorista támadást, és tegyenek lépéseket az antiszemita terrorizmus ellen. „Az antiszemitizmus rákfenéje egész Európában terjed, de az egész világot veszélyezteti. A nemzetközi közösségnek küzdeni kell az antiszemitizmus ellen, és határozottan fel kell lépnie a zsidóságot érintő gyűlölet megszüntetése érdekében. A zsidóknak nem szabad a vállaik fellett, életüket féltve átnézniük, amikor imádkoznak” – mondta.

Yaakov Hagoel, a Cionista Világszervezet (WZO) alelnöke elítélte a támadást és a zsidó naptár legszentebb napján megnyilvánuló „könyörtelen antiszemitizmust”, ami minden európai kormány számára vörös jelzést kell jelentsenek. Nem hallgatunk erről az eseményről.” Hagoel világossá tette, hogy a WZO felveszi a kapcsolatot a Halle-i zsidó közösséggel és mindent segítséget megad nekik. Az Amerikai Zsidó Bizottság igazgatója, David Harris twitter-üzenetében arra figyelmeztetett, hogy a merényletre néhány nappal azt követően került sor, hogy késes terroristák próbáltak behatolni egy berlini zsinagógába. „Ahogy évek óta hangsúlyozzuk, az antiszemitizmus valós és halálos” – fogalmazott.

A Rágalmazásellenes Liga (ADL) tragikusnak és szívszorítónak nevezte a támadást. Az szervezet ígérte, nyomon követik a borzalmas helyzet fejleményeit, miközben gyászolják az áldozatokat és imádkoznak a merényletben érintettekért. Az ADL egyben háláját és köszönetét fejezte ki a rendfenntartó szerveknek, akiknek köszönhetően a zsidó közösségi és imaházak Amerika és világszerte biztonságos körülmények között működhetnek.

Samuel Rosenman, az Élet Menete elnöke azt mondta, egész Európának fel kell ébrednie és beismernie, nem tesz eleget az antiszemitizmus felszámolására. „A Kristályéjszaka jelenetei félelem- és szégyenérzet nélkül ütik fel fejüket. A német kancellárnak intézkedéseket kellene foganatosítani egy többéves oktatási program bevezetésére. Az Egyesült Államok németországi nagykövete szerint a támadás híre sokkoló és szívszorító, a német emberek gyászolják az áldozatokat.

A Halle-i zsinagóga elleni terrorista támadást megelőző napokban egy késsel felfegyverzett szír férfi támadt a berlini Mitte városnegyedben található zsinagógára, miközben Allahu akbart kiáltva, Izraelellenes szólamokat hangoztatva lépett az épületbe. Az elmúlt héten pedig Bajorországban egy arabul beszélő férfi egy szikladarabot dobott egy izraeli nő fejére, miután meghallotta, hogy héberül beszél. (Forrás: Jerusalem Post)