Horogkereszt és antiszemita szlogenek az iskola falán

stockholm2Ismeretlenek horogkereszteket és antiszemita szlogeneket stockholm1festettek két, zsidó tanulók körében is népszerű iskola falaira Stockholmban – jelentették hétfőn a helyi hatóságok. Az utóbbi időben ez már a sokadik antiszemita bűncselekmény Svédországban

A március 9-én éjszaka rasszista falfirkák jelentek meg a Stockholm belvárosában található Vasa Real iskola falain – olvasható a rendőrség sajtóközleményében. A horogkeresztek mellett „Undorító zsidók” és „Heil Hitler” feliratokat is megjelentek egy olyan épület falán, amelyben zsidó és hebraisztikai tanulmányokat lehet folytatni – adta hírül az MTI hétfőn.

Johanna Engman, az iskola igazgatónője „borzalmasnak és elfogadhatatlannak” nevezte a történteket. A falfirkákat hétfő reggel eltávolították.

Ugyanabban a kerületben egy másik oktatási intézmény, egy multikulturális családból származó gyerekeket befogadó gimnázium is vandálok áldozatául esett. „Igazán szomorú, ami az intézményünkben történt, mivel jól jellemzi a svéd társadalom mai állapotát” – mondta az iskola egyik munkatársa.

Az utóbbi időben úgy tűnik megszaporodtak a félelemkeltő, antiszemita bűncselekmények Svédországban.

A múlt hétvégén négy ember sebesült meg Malmö városban, ahol egy feminista tüntetésen részt vevő baloldali aktivisták és a Svéd Demokraták nevű neonáci párt tagjai csaptak össze.

Januárban ismeretlen elkövetők egy stockholmi mecset kapujára festettek horogkereszteket.

Egy svéd neonáci mozgalom tagjai ellen pedig bírósági eljárás folyik, ők a főváros egyik negyedében támadtak rá egy rasszizmus elleni felvonulás résztvevőire. A tüntetők a környéken elszaporodó náci graffitik ellen tiltakoztak.