Holokauszttagadás miatt nyomoznak a Jobbik-elnök ellen

üllésA Jobbik üllési alapszervezete által terjesztett „Árpád Népe” című ingyenes kiadvány holokauszttagadó cikke miatt indított nyomozást a Szegedi Rendőrkapitányság két Jobbik-tag, köztük az üllési szervezet elnöke ellen – derült ki a rendőrségnek a Tett és Védelem Alapítványnak eljuttatott közleményéből. A kiadványt a pártszervezet korábban 1.200 címre juttatta el.

A TEV kuratóriumi elnöke, Bodnár Dániel tavaly hívta fel a rendőrség figyelmét arra, hogy „a Jobbik Magyarországért Mozgalom Üllési Alapszervezetének havonta megjelenő ingyenes kiadványának a 2011. májusi számában Holokauszt-kirakós játék címmel a Btk. 269/C §-át megvalósító tartalmú írás jelent meg.”

A cikkben (amely korábban az alapszervezet honlapján is elérhető volt, de a nyomozás elindulása óta lekerült onnan) többek között ilyen és ehhez hasonló állítások olvashatók: „Semmilyen tárgyi bizonyítékot nem találtak, amely alátámaszthatta volna a zsidók tömeges legyilkolását. Se képeket, se terveket, se dokumentumokat. Semmit”, illetve, „a többi, utólag gázkamrának kikiáltott épületben, ahol állítólag több millió zsidót gyilkoltak meg, nem találtak ciánnyomokat, sem pedig bármiféle olyan bizonyítékot, amely alátámasztotta volna a szemtanúk zavaros beszámolóit.” Bodnár feljelentésében közölte, hogy a kiadványt és a cikket nemcsak az alapszervezet nemcsak interneten terjesztették, de nyomtatott formában is közel 1.200 háztartásba juttathatta el.

A feljelentés feldolgozásáról szóló közleményében a rendőrség közölte, „a hivatkozott tanulmányból származó részletek a Btk. 269/C. §-ba és a szerint minősülő, a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntett elkövetése gyanúját keltik.”

Idén a cikk kapcsán két személy ellen indult nyomozás: Budai Tibor, az alapszervezet honlapjának szerkesztője, valamint Dobi Zsolt, az Árpád Népe című kiadvány főszerkesztője, egyben az üllési Jobbik-alapszervezet elnöke ellen. Budai (aki a kihallgatás során elismerte, hogy ő töltötte fel a cikket a honlapra) ellen bűnsegédlet miatt indult nyomozás, amelyet augusztusban tartós és súlyos betegsége miatt felfüggesztettek. Dobi ellen, akiről a nyomozati dokumentumok megállapítják, hogy az ő szerkesztése alatt állt a kiadvány, tovább folyik a nyomozás.