Holokauszt relativizálás Nagyváradon

Antiszemita román politikusról elnevezett utcában folytatódik a zsidó áldozatoknak emléket állító utca Nagyváradon. A helyi média szerint képmutató a váradi önkormányzat szolidaritása a zsidósággal, amíg az egyik leghíresebb román antiszemita politikusról is neveznek el utcát a városban.

Zsidó deportáltak utcájának hívják január elsejétől kezdve a nagyváradi Sucevei utcát. A kezdeményezés a Romániai Zsidó Közösségek Föderációja (FCER) részéről érkezett a nagyváradi önkormányzathoz, mivel a váradi zsidóság többsége a város ezen részén lakott a második világháború idején, és azt megelőzően is. A helyi lakosok és a helyi média azonban kérdéseket vetett fel az elnevezéssel kapcsolatban.

„Elég furcsán fog hangzani, amikor a „Hol laksz?” kérdésre azt kell válaszolniuk az érintetteknek, hogy „a Zsidó deportáltak utcáján”, vagy amikor a Zsidó deportáltak utcájára hív taxit valaki. stb. Az ilyen óhatatlanul adódó beszédhelyzetek miatt mintegy trivializálódik a tragédia és annak emléke”, írja Pap István cikkében az erdon.ro hírportálon.

Az újságíró felveti, jobb lett volna a Zsidó mártírok elnevezést adni az utcának, ám ez a név állítólag nem felelt meg a váradi önkormányzatnak, mert az a teljes zsidóság szenvedésére, nem pedig csak a nagyváradi gettóból elhurcolt zsidókra utaló megnevezés lenne.

Az erdon.ro cikke szerint ez az indoklás azt jelzi,

„hogy a polgármesteri hivatal a váradi zsidó közösség kérelme mögé bújva emeli ki a közvélemény előtt a nagyváradi, tehát az egykori magyarországi zsidóság szenvedéseit, hogy ezzel is relativizálhassa a romániai holokausztot”.

A cikk a kibic-en folytatódik.