Miért antiszemita mozgalom a BDS?

Sarah Silverman, az ismert amerikai zsidó humorista a napokban arról beszélt, hogy neki alapvetően nincs baja az Izrael-ellenes bojkottmozgalommal. A The Algemeiner c. lap épp aznapi cikkében önkéntelenül is válaszol neki: a BDS nemcsak bírálja, de meg is szüntetné a zsidó államot.

 

Feltűnést keltett a zsidó nyilvánosságban a népszerű amerikai színész és humorista, Sarah Silverman, aki egy minapi videóban arról beszélt: alapvetően „nincs baja” a BDS mozgalommal, „mindaddig, amíg az Izrael kormánya és a megszállás ellen tiltakozik, és nem az izraeliek ellen.” A baloldali – de nem Izrael-ellenes – Silverman annyit hozzátett: ha ez a határ átlépődik, az más lenne, „az zsidóként kissé félelmetes.” A humorista hangsúlyozta: „Nem vagyok a BDS ellenes. Én azt ellenzem, hogy a zsidók a megszállást támogatják. Nem minden zsidó van a megszállás mellett.”

A zsidó államot nemzetközileg bojkottálni akaró, annak elszigetelésén és a külföldi befektetők kivonulásán dolgozó mozgalom antiszemitizmusa eddig is közismert volt, de ha Silverman esetleg épp videójának közzététele napján megnyitotta a The Algemeiner oldalát, azon is elolvashatta: „A BDS mozgalom nem csupán egy antiszemita mozgalom, amelynek célja a zsidó állam szétrombolása, de a palesztin nép törekvéseit is aláaknázza.”

A szerző, Martin Nakell emlékeztet arra, hogy a Júdeában-Szamáriában is üzemet működtető SodaStream izraeli cég elleni bojkottal, az üzem bezárásával az összes palesztin alkalmazott elvesztette a munkahelyét, így a BDS ténykedése közvetlenól ártott az amúgy is magas munkanélküliségtől sújtott palesztinoknak. Ráadásul a BDS árt a béke ügyének is, írja a lap, hiszen kiiktatta az évek alatt felépített izraeli-arab munkatársi kapcsolatokat is.

Progresszív, emberi jogi nyelvezetbe csomagolva a zsidógyűlölő BDS egy üres propaganda-hazugságot terjeszt: azt, hogy Izrael rasszista, apartheid állam lenne, amely nem riad vissza az etnikai tisztogatástól sem. A BDS elnyomott kisebbségként ábrázolja a palesztin népet, és párhuzamot von köztük meg az indiánok, illetve az afro-amerikaiak között. Destruktív dolog lenyelni ezt a propagandát – állítja a The Algemeiner szerzője, hiba elhinni ezt a „naív, etnocentrikus ideológiát”. Izrael nem apartheid állam, hangsúlyozza a lap, az izraeli arabok teljes értékű állampolgárok, az állam pedig védi az arabok, az LGBT-emberek és más kisebbségek jogait.

Ugyancsak a BDS-ről ír a Neue Zürcher Zeitungban Michael Wolffsohn, az ismert német zsidó történész és publicista, aki szerint a német társadalom jelentős része még mindig nem akarja megérteni, hogy a BDS meg akarja semmisíteni a zsidó államot. Wolffsohn azt írja, a koronavírusnál lényegesen régibb a zsidóellenesség pandémiája, amelyre azonban sehol nincs vakcina. A cikk apropója az, hogy a szerző szerint a német törvényhozás, a Bundestag valójában felülírta saját 2019-es BDS-ellenes határozatát, és suba alatt – egy többpárti képviselőcsoport indítványára – mégsem vont meg közpénzeket azoltól a szervezetektől, amelyek partnerei a mozgalomnak.

A szerző ennek apropóján kifejti, hogy az egyébként erőszakos BDS azért is Izrael-ellenes, mert követeli a ma már 7 millió palesztin „menekült” visszatérését Izraelbe, ami szerinte egy „demográfiai bombát” jelentene Izrael számára, strukturálisan pedig a zsidó államként való léte végét. Az pedig a világ többi részén élő zsidóság egzisztenciális biztonságának végét jelentené. Mindezt nem lehet nem zsidóellenességnek, antiszemitizmusnak nevezni.