Nincs helye a közbeszédben az antiszemita toposzoknak

Aggodalommal vettük tudomásul, hogy egy IX. kerületi ingatlaneladás kapcsán kialakult vitában ismét előkerült az antiszemita kártya. A Tények.hu birtokába jutott hangfelvétel alapján Baranyi Krisztina, ferencvárosi polgármester a következőket mondta egy online önkormányzati ülésen: „Így van, tehát akkor most döntsük el. Nem adjuk el a telket, nincs belőle semennyi bevételünk. Viszont a rohadt, szemét, zsidó befektető az nem építhet 1200 négyzetméteren többet. Ugye?”  

A városvezető szerint a szóban forgó telek eladásáról a képviselőtestület már 2020 elején döntött, most viszont a polgármestert támogató politikai koalíció néhány tagja az értékesítés ellen foglalt állást.

Baranyi Krisztina a Facebookon közzétett bejegyzésében azt írja, hogy az ominózus mondat a több órás online vita végén hangzott el. „Ekkor már nem maradt más érv az álláspontjuk mellett, mint amit én ebben a kérdésben valóban provokatívan felteszek: csak nem a befektető származása ellen van kifogásuk?” – fogalmaz. Egyúttal megjegyzi, hogy jogi eljárást indít a hazugságokat terjesztő sajtótermékekkel szemben.

A sajnálatosnak és károsnak tartjuk, hogy az utóbbi időszakban egyre több politikai, gazdasági természetű vitában a zsidóságot használják aduászként, sokszor taszító sztereotípiák és negatív karaktervonások kíséretében. Problémásnak tartjuk, hogy egy felelős közéleti szereplő nyilvános vitában ilyen meggondolatlan képzettársítást enged meg magának, függetlenül a politikai hovatartozásától és motivációitól. Valamennyi politikai és közéleti szereplőt önmérsékletre, higgadtságra szólítunk fel, és határozottan elítélünk minden antiszemita toposzok mögé bújtatott érvelést a közéleti vitákban.