Garázdaságért bevittek 18 Hitler-emléktúrázót

Pax hungarica3Garázdaság miatt előállították a rendőrök a pécsi Hitler-emléktúra szervezőit és résztvevőit, derül ki a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szombati közleményéből. A Pax Hungarica Mozgalom Adolf Hitler emlékére meghirdetett túrájába a Kálvin utcában található parkoló melletti füves területen avatkozott be a rendőrség szombat reggel 8.55 és 09.30 óra között. 18 embert igazoltattak, átvizsgálták a ruhájukat és a csomagjaikat, majd mindegyiküket előállították garázdaság szabálysértése miatt a pécsi rendőrkapitányságra. Négy fiatalkorú is volt köztük.

„A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a leghatározottabban fellép minden olyan magatartással szemben, amely a közrendet, közbiztonságot, valamint az állampolgárok jogait sérti vagy veszélyezteti” – áll a rendőrségi közleményben.

A héten a Belügyminisztérium is közleményt adott ki a Pax Hungarica Mozgalommal kapcsolatban. A nácizmus ideológiájával, a fasizmussal, az antiszemita fajelmélettel, a népirtással, a kínzással és a zsidóság megsemmisítésére tett törekvéssel azonosítható Adolf Hitlerre történő emlékezés joggal sérti a holokauszt áldozatai hozzátartozóinak, túlélőinek emberi méltósághoz fűződő alkotmányos alapjogát, írta a tárca.

„Minden olyan megnyilvánulást, amely ennek az alapjognak a sérelmével, csorbításával jár, a Belügyminisztérium – ahogy minden jóérzésű ember – megengedhetetlennek, a demokrácia lényegéhez tartozó közrend és köznyugalom jelentős mértékű támadásának tekint” – zárult a minisztériumi közlemény.

Index