Elmarad az izraeli vízilabda csapat mérkőzése Spanyolországban a BDS miatt

A Vízilabda Világkupa spanyol szervezői a zsidó államot bojkottálók tiltakozása miatt függesztették fel az izraeli nemzeti válogatott mérkőzését.

Az izraeli csapat a tervek szerint Spanyolország női válogatottjával játszott volna a keddi napon a Barcelona külvárosában elhelyezkedő Molins de Rei Nautical Klubban, azonban a szervezők egy nappal korábban törölték a mérkőzést az Izrael ellenes BDS mozgalom katalóniai képviselőinek nyomása hatására, számolt be erről az El Pais lap. Az újság értesülései szerint a klub vezetői utasították vissza az izraeli csapat vendéglátását, mely nem a Molins de Rei önkormányzata által üzemelt intézmény.

A Spanyol Királyi Úszószövetség igyekszik alternatív helyszínt találni a mérkőzés számára.

Több, mint 50 spanyol önkormányzat tette magáévá a BDS célkitűzéseit az országban, mellyel minden más európai országot maguk mögé utasítanak Izrael bojkottjának lelkes támogatásában.

„Míg számos jogi kihívás és bírósági végzés igyekezett visszaszorítani a spanyol BDS törekvéseit, az izraeli kulturális és sportkapcsolatokat támadó kampány továbbra is virágzik, részben a radikális csoportok kormányzati támogatásának köszönhetően,” nyilatkozta Gerald Steinberg, az izraeli NGO Monitor szervezet alapítója.

Az izraeli-palesztin konfliktusban aktív csoportokat vizsgáló NGO Monitor szervezet a múlt évben a spanyol parlamentben prezentálta ”hogyan finanszíroz és tmogat a kormány BDS-t promotáló szervezeteket, beleértve terrorkapcsolatokkal rendelkező csoportokat,” tette hozzá Steinberg.

Az egyik spanyol anyagi támogatást élvező BDS támogató csoport, a Novact, a zsidó önmeghatározás jogát is tagadja.

Forrás: JTA