16 éves iszlamista robbantott volna egy németországi zsinagógában

A legnagyobb zsidó ünnepre, Jom kippurra időzítette a merényletet. Három társával együtt őt is őrizetbe vették.

Az észak-rajna-vesztfáliai Hagen városában egy 16 éves szíriai fiú és három társa robbantásos merényletet tervezett a helyi zsinagóga ellen, épp az engesztelés napján. A tettet végül nem tudták végrehajtani, mert a német rendőrség közlése szerint egy külföldi titkosszolgálattól információt kaptak arról, hogy van egy iszlamista Németországban, aki az interneten gyanúsan viselkedik.

A Spiegel hamburgi hírmagazin értesülése szerint a fiatalember egy megfigyelt chatben arról beszélt, hogy robbantani akar egy zsinagógában, és az alkalomra tudatosan választotta Jom kippur ünnepét. A partnerszolgálattól kapott infomáció állítólag nagyon pontos volt, az a tettes személyét, a helyszínt és a tervezett merénylet időpontját is tartalmazta. Így jutottak el a rendőrök a 16 éves szíriaihoz, aki az apjával és két testvérével egy belvárosi lakásban él. Az államügyészség eljárást indított ellene súlyos felforgató erőszakos cselekmény előkészítése miatt.

A rendőrség szerdán a kora esti órákban házkutatást tartott a fiatal iszlamista lakásában, és több rendőri egységgel vette körbe a városi zsinagógát. Az épületet és környékét robbanóanyag-felderítő kutyákkal kutatták át, de robbanóanyagot egyelőre sem ott, sem a lakásban nem találtak. A 16 éves szíriai mellett három másik férfit is őrizetbe vettek egy pályaudvar közeli lakásban, és egy közelben parkoló gyanús járművet is átkutattak.

Herbert Reul tartományi belügyminiszter köszönetét fejezte ki a rendőröknek, amiért meg tudták akadályozni a merényletet, mint mondta, „komoly szélsőséges fenyegetésről” volt szó. Armin Laschet tartományi miniszterelnök, a CDU/CSU kancellárjelöltje kijelentette, hogy az a menekült, aki kész integrálódni Németországban, az maradhat, aki azinban terrorista cselekményekre készül, azt ki kell utasítani az országból. Hangsúlyozta, hogy az iszlamisták mellett a jobb- és baloldali szélsőségekre is oda kell figyelni.

A szíriai fiatalember a 2015-ös nagy migrációs hullámmal, Bejrúton keresztül jutott Németországba, családegyesítés keretében. Az apja akkor már néhány hónapja Hagenben élt védett státusú menedékkérőként, nem sokkal később hivatalosan is elismerték menekültként. 16 éves fiát nem ismerték iszlamistaként a titkosszolgálatok, valószínű, hogy otthon, az interneten radikalizálódott.

A Nemzetközi Auschwitz Bizottság az iszlám közösség reagálását várja a történtekre. Christoph Heubner alelnök szerint ugyanis az eset „azt jelzi, hogy az antiszemitizmus széles körben elterjedt a muszlim migránsok között.”

Németországban két éve szintén Jon kippurkor követett el antiszemita merényletet egy szélsőjobboldali férfi, aki szintén az interneten radikalizálódott. Halle város zsinagógája mellett lelőtt két embert, két továbbit pedig megsebesített. Csak a zsinagóga masszív ajtaja akadályozta meg, hogy behatoljon az épületbe és vérfürdőt rendezzen a hívek között.