Felavatták az első igazi holokauszt-emlékművet Moszkvában

Vlagyimir Putyin orosz elnök is részt vett az átadási ceremónián.

A főváros zsidó múzeumában felavatott emlékmű egy fekete ajtót szétfeszítő fehér kezeket ábrázol, így emlékezik meg a zsidó ellenálló harcosokról.

“Bár a holokauszt áldozatainak mintegy fele országunk állampolgára volt, Moszkvában mégsem volt külön emlékművük.”

– nyilatkozott German Zakharyayev, a hegyi zsidók STMEGI szervezetének elnöke a Moskvich magazinnak.

Az orosz főváros ugyan mellszobrokkal emlékezett meg a holokauszt zsidómentőiről, és plakettel a Zsidó Antifasiszta Bizottságról, de mindeddig nem volt olyan prominens emlékműve, mint Berlinnek, Varsónak vagy Budapestnek.

A szovjet hatóságok csak ritkán emlékeztek meg a holokausztról, az emlékművek pedig csak a második világháború során megölt „szovjet állampolgárokról” tettek említést.

Putyin a keddi átadási ceremónián a holokausztot az egyik „leghatalmasabb tragédiának” és a „történelem egyik leghihetetlenebb fejezetének” nevezte a moszkvai zsidó múzeumban.

Az orosz elnök és Benjamin Netanjahu izraeli elnök is jelen voltak az emlékmű alapkő letételén a múlt évben.

Viktor Vekselberg, a múzeum kuratóriumi vezetője finanszírozta a körülbelül 80 millió forintra rúgó projektet. Apja egész családját egy a szülővárosa, a mai Ukrajna területén elhelyezkedő Drohobych közeli gettóba szállították a nácik.

“Csupán édesapámnak sikerült túlélnie, mert már korábban elmenekült, hogy csatlakozzon a milíciához,” – mondta Vekelsberg az installáció kapcsán, ami szerinte fontos mérföldkövet jelent.