Holokauszt-sztorit fabrikált családjának egy német történész

Marie Sophie Hingsttől visszavonták a „Golden Blogger” díjat, miután kiderült, ízléstelen módon meghamisította családtörténetét.

A Der Spiegel magazin információi szerint a 30-as éveiben járó, jelenleg Dublinban élő Hingst 22 oldalnyi dokumentumot juttatott el a Yad Vashem izraeli holokausztmúzeum nemlétező munkatársaihoz még 2013-ban. A már nem élő blogjában a „családjáról” is gyakran megjelentetett bejegyzéseket.

Hingst azután bukott le, hogy Stralsund város archiválói elolvasták blogját, majd utánanéztek élettörténetének. Felfedezésükkel azonnal a Der Spiegelhez fordultak, többek között nyilvánosságra hozva, hogy a blogger protestáns háttérrel rendelkezett, és megnevezett rokonai közül nem sokan léteztek valójában.

A Spiegel szerkesztője, Martin Doerry végül magával Hingsttel is találkozott Dublinban a múlt héten, aki először tagadta a vádakat, majd ragaszkodott ahhoz, hogy blogja pusztán irodalmi célokat szolgált.

A The University Times ír újsághoz eljuttatott nyilatkozatában a Hingst kijelentette, határozottan tagadja a Der Spiegel állításait, és soha nem hamisított meg semmit.

A Yad Vashem elárulta a DPA német hírügynökségnek, hogy nyomozást indított a blogger által benyújtott dokumentumok kapcsán.

Hingst állítólag életének más részleteiről is hazudott. Kedden a Frankfurter Algemeine Zeitung bejelentette, eltávolítja a kétéves Hingsttel álnéven készített interjút az oldaláról.

(Forrás: JTA)