Késekkel érkezett egy férfi az antwerpeni zsinagógába

A kipát viselő, nem-zsidó arab férfit a bejáratnál a biztonsági őrök tartóztatták fel.

A 34 éves iraki állampolgárt akkor vonták kérdőre, mikor az a hétfői napon, Sávuot ünnepén több késsel felszerelkezve próbált meg bejutni a Romi Goldmuntz zsinagógába. A férfi saját elmondása szerint nem beszélt se héberül, se jiddisül, de a városi zsidó közösség tagjának vallotta magát belga rendőrségi források szerint.

A közösség védelmét ellátó Shmira biztonsági szolgálat embereinek az vált gyanússá a férfiban, hogy kerékpáron érkezett, amit nagyon kevés gyakorló zsidó ember használ ünnepnapokon Antwerpenben.

Az eset után a biztonsági őrök kihívták a rendőrséget, akik őrizetbe vették a férfit.

„Kalapot és kipát viselt, amikor belépett, zsidónak tetette magát, de azonnal világossá vált számunkra, hogy nem tartozik a zsidó közösséghez”

– nyilatkozta az egyik őr a Joods Actueel helyi híroldalnak.

Antwerpen városában viszonylag gyakori, hogy hívek számára biztonsági okokból lezárt zsinagógákba megkíséreljenek behatolni, de ennyi fegyverrel kísért próbálkozás ritkaságszámba megy.

Egyelőre a hatóságok nem biztosak abban, hogy támadási kísérlet történt, hisz a férfinél talált kések viszonylag kisméretűek voltak, és ő maga sem volt teljesen beszámítható a kikérdezések során.

(Forrás: Neokohn)