Hollandia a legújabb a növekvő antiszemitizmussal küzdő európai országok sorában

Franciaország, Nagy-Britannia és Németország után a legfrissebb felmérések adatai alapján Hollandiában is meredek növekedésnek indult az zsidóellenes incidensek száma.

A holland antiszemitizmust és anticionizmust monitorozó civil szervezet, az Izraeli Információs és Dokumentációs Központ (CIDI) éves riportja azt mutatja, 19%-kal növekedett az antiszemita támadások száma 2018-ban az előző évhez képest az országban.

A szervezet összesen 135 zsidóellenes incidenst rögzített az elmúlt év során, további 95 online antiszemita megnyilvánulással kapcsolatos esetet is feljegyezve.

Hollandia zsidósága körülbelül 30 000-re tehető.

A CIDI-t aggodalommal tölti el az antizemitizmus előretörése, épp ezért világos akciótervet vár a kormánytól a probléma orvoslására. Itt az ideje, hogy a rendőrség és a bíróságok különös figyelmet fordítson az antiszemitizmusra, és hogy megfelelően azonosítsa a problémát.”

— nyilatkozott a holland szervezet.

A CIDI jelentése kiemelte továbbá, hogy számos holland zsidó szenved munkahelyi kollégáktól, iskolatársaktól vagy szomszédoktól érkező ellenséges verbális támadásoktól.

A legdrasztikusabb növekedést az érintettek közvetlen környezetében tapasztaltuk. Ebbe beletartoznak az iskolai, munkahelyi, szomszédságbeli incidensek…Tíz éve az idei a legnagyobb szám ebben a kategoriában.”

— húzta alá a riport.

Nagy problémát okoz továbbá az is, hogy az antiszemita incidenseket kevesen jelentik be. A holland válaszadók csupán 25%-a juttatja el az ilyen jellegű információt a rendőrséghez, más kormányszervekhez vagy civil szervezethez.

A jelentés szerint a holland diszkriminációs esetek 41%-át teszik ki az antiszemita megnyilvánulások, melynek többsége focimeccseken történő zsidózásban merül ki.

A szervezet megoldásként felvetette a Hollandiába érkező bevándorlók zsidó történelemre és közösségi felépítésére oktatását, mivel azok sokszor olyan országokból érkeznek, ahol nem ritka az antiszemitizmus, amit semlegesíteni kell valahogy.

A CIDI azzal zárta riportját, hogy kiemelte az antiszemitizmus előfordulása esetén való felszólalás fontosságát.

Nem fogadhatjuk el az antiszemitizmust normálisnak.”

Forrás: Algemeiner