Elbukott a Gáza-párti demonstráció Debrecenben

A TEV önkénteseinek információi szerint semmilyen incidens nem történt a Debreceni Egyetemen, ahol egy palesztinpárti egyiptomi diák tiltakozást akart szervezni Izrael ellen, a gázai terroristák mellett.

Mint arról beszámoltunk, izraeli diákokhoz eljutott az a felhívás, amelyben egy Abdelrahman Ashraf nevű diák arra szólított fel mindenkit, aki bemegy a kedd esti klinikai fiziológia vizsgára, valamint minden más hallgatót hogy viseljen vörö színű ruhát szolidaritása jeléül.

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) önkéntesei a helyszínen voltak, de információik szerint végül nem történt semmi incidens. Néhányan megjelentek ugyan piros színű ruhában, de nem derült ki, hogy csak az aktuális divat vagy a palesztinpárti felhívás okán döntöttek e szín mellett. Munkatársunk szerint „a vizsgázók felfokozott hangulata inkább árulkodott a soknemzetiségű tanulók közös vizsgadrukkjáról, mint bármely politikai véleménynyilvánítás leghalványabb kísérletének eredményéről.”

Az egyik izraeli diák még a vizsga előtt elmondta, aggódtak amiatt, hogy mivel az izraeli helyzet könnyen eszkalálódhat, az a későbbiekben nem radikalizálhatja-e a Debreceni Egyetem némely hallgatóját is. Ismét megkerestük őt, de ő is csak azt erősítette meg, hogy semmilyen visszhangot nem váltott ki a felhívás.

Az egyetem vezetése is csak általánosságban annyit reagált emailes megkeresésére, hogy az egyetemen politikai tevékenységnek nincs helye.