Egymásra talált a Hamász és számos gender tanszék

Az Izrael ellen indított gázai rakétaháború kellős közepén több mint 120 amerikai és nemzetközi gender tanszék írt alá egy „szolidaritási nyilatkozatot” a palesztinokkal, amely feminista szemszögből áll ki a zsidó állam erőszakos ellenségei mellett.

„Néhány eszme annyira ostoba, hogy csak értelmiségiek gondolhatták ki őket” – ezzel az Orwellnek tulajdonított mondással magyarázza az izraeli Arutz Sheva, hogy feminista értelmiségiek és a társadalmi nemet kutató (gender) tanszékek százai vállaltak szolidaritást a palesztin „ellenállással” a gázai háború kellős közepén (a lap tévesen azt írja, már a háború végén – a szerk.).

A nyilatkozat ezzel ahhoz a Palestinian Feminist Collective nevű amerikai akadémiai mozgalomhoz csatlakozik, amely a palesztinok harcát valamiért feminista ügynek tartja, és az izraeli „maszkulinista és militarizált támadás” eredményének tartja a „telepes kolonizációt”, az állítólagos megszállást éppúgy, mint a szexuális erőszakot, a „kapitalista kizsákmányolást” a palesztin területeken.

„Fenntartjuk a szolidaritás örökségét a palesztin, fekete, őslakos, harmadik világbeli feminista, munkásosztálybeli és queer közösségek közötti, amelyek együtt küzdöttek a nagyobb antikolonialista, antikapitalista és antirasszista mozgalmakban Amerikában és az egész világon” – visszhangozza a divatos interszekcionális ideológiát a PFC mozgalom, és a mostani nyilatkozat is hasonló szellemben fogant.

A dokumentum elítéli a Sheik Jarrah-i kilakoltatásokat (ez volt a Hamász ürügye a támadások megkezdésére), Kelet-Jeruzsálem „de facto megszállását”, a „jobboldali etno-nacionalista erőszakot” és Gáza izraeli bombázását, elhallgatva, hogy ismét Izrael volt a megtámadott fél ebben a konfiktusban. „Izraeli telepesek az izraeli rendőrség és a hadsereg támogatásával elfoglalják az utcákat, behatolnak az otthonokba, és brutálisan bánnak a palesztinokkal” – állítja a nyilatkozat, amely, ahogy várható volt, a Human Rights Watch jelentésére is hivatkozva nevezi Izraelt „apartheid” államnak.

A dokumentum neves amerikai kommunista politikusra is hivatkozik: „Angela Davistől megtanultuk, hogy az igazságosság oszthatatlan; ezt a leckét újra és újra megtanuljuk a fekete, az őslakos, az arab, és ami a legfontosabb, a palesztin feministáktól, akik tudják, hogy Palesztina feminista ügy.” Szolidaritásuk jeléül az aláírók követelik „Palesztina izraeli katonai megszállásának végét, és a palesztinok jogát arra, hogy visszatérhessenek otthonaikba.” Ez utóbbi követelés 5-7 millió palesztin „menekült” betelepülését jelentené a zsidó állam területére, tehát annak végét jelentené.

„A palesztinok már több mint száz éve ellenállnak a telepes gyarmatosításnak. Üdvözöljük a palesztin nép erejét és elszántságát, amely a lakosság széttagoltsága ellenére is egységes az elnyomás megszüntetésére irányuló követelésében” – írják a gender-szakértők, egyetlen szóval sem említve a Hamászt (ezzel is őket erősítve), és az általuk legutóbb kilőtt 4300 rakétát, és egyetlen szóval sem tesznek hitet az erőszakmentesség mellett. Az viszont, hogy mégis mitől lenne a palesztin kérdés feminista ügy, nem derül ki a nyilatkozat szélsőséges, Izrael-gyűlölő frázisaiból.

Az Arutz Sheva szerzője, Richard L. Cravatts emlékeztet arra, hogy feminista szempontból nem éppen Izraelt kéne itt bírálni.

„Totalitárius és despota muszlim rezsimek az egész térségben a nőket negatívan érintő rendszereket hoztak létre, beleértve a nemi szervek megcsonkítását, a házasságtörők megkövezését, a megszégyenített apák és testvérek által elkövetett ‘becsületgyilkosságokat’ (…) a mindenütt jelen lévő szexuális erőszakot, a nők leigázását a viselkedést, mozgást és beszédet szabályozó előírásokkal, sőt, a nők kötelezését burka vagy hidzsáb viselésére.”

Gázában is egyenlőtlenségben és elnyomásban élnek a nők a Hamász uralma alatt, férfiak, illetve engedélyük nélkül például nem is utazhatnak, így döntött ugyanis néhány hónapja egy gázai iszlamista bíróság. Ez ellen – és persze az imént említett jelenségek ellen – azonban valamiért hiába is várnánk az amerikai gender tanszékek tiltakozó nyilatkozatát.