Egy francia férfi leszúrta szomszédját, mert „zsidót akart ölni”

Zsidó-gyűlölet vezérelhette azt az észak-franciaországi férfit, aki késsel rontott szomszédjára, állítja a francia média.

Az erőszakos támadás az észak-francia Somme megyei Bourdon községben történt április 5-én, számolt be erről a francia nyelvű 20 Minutes híroldal.

Az áldozatot, egy 58 éves, középkorú férfit az elkövető tizenöt alkalommal szúrta meg a hasán és az arcán. Súlyos sérüléseket szenvedett a máján és az epehólyagján, ami miatt műtéti beavatkozásra is sor került.

Az életét végül egy, a támadás idejében éppen arra járó barátja mentette meg, aki közé és a támadó közé állva, saját testével védte őt.

A 18 éves elkövető elmondta a szemtanúknak, hogy „meg akart ölni egy zsidót”, ez volt a késelés fő motivációja. A hírek szerint az áldozat azonban nem volt zsidó származású.

A támadót faji és etnikai motivációjú gyilkossági-kísérlettel vádolták meg a hatóságok.

A 18 éves férfi a média értesülései szerint két rendőrt is megtámadott, amikor megkísérelt elmenekülni a kórházból, ahol kézműtétre várt. Pszichiátriai vizsgálatra is előjegyezték, hogy megállapítsák, büntetőjogilag felelősségre vonható-e. A folyamat akár hónapokba is telhet, állítja a francia Nemzeti Antiszemitizmus Figyelő Iroda (Bureau National de Vigilence Contre l’Antisémitisme).

A BNVCA nyilatkozatában kijelentette, hogy a mostani bűncselekmény nagyban emlékeztet a Sarah Halimi elleni támadásra. A 66 éves zsidó tanárnőt és orvost 2017 áprilisában gyilkolta meg muszlim szomszédja, részben zsidó hovatartozása miatt. De Mireille K esete is hasonló, akit szintén származása miatt késelt meg, és égetett el szomszédja saját, párizsi lakásában.

Forrás: JTA