”Az örök zsidó” náci filmhez hasonlította Netanjahut egy német lap

A Frankfurter Rundschau újság egy 1940-es náci antiszemita filmhez hasonlította az izraeli miniszterelnököt, Benjamin Netanjahut egy csütörtöki vezércikkében.

A cikknek ”Az örök Netanjahu” címet adták, ami Fritz Hippler antiszemita ál-dokumentumfilmje címének szavaival játszik, mely egy bolyongó zsidó középkori legendájának feldolgozásával igazolta a holokausztot.

A Netanjahu ellenes szalagcím felrobbantotta a német Twittert, sokan szemére vetették a baloldali, főleg német szociáldemokraták által olvasott lapnak, hogy antiszemitává vált.

„Hihetetlen,” írta Ulf Poschardt, a Die Welt német napilap főszerkesztője, antiszemitizmus hashtaggel ellátva twitter-bejegyzését.

Adolf Hitler propaganda minisztere Joseph Goebbels szerveszte meg ”Az örök zsidó” film forgatását, melyet széles körben a történelem legerőszakosabb zsidó-ellenes filmjeként tartják számon.

Filipp Piatov , a Bild napilap újságírója azt a kérdést tette fel a Twitteren, hogy vajon „mi folyik a német szerkesztőségi irodában, hogy antiszemita náci nyelvezetre hajazó címmel játszanak?”

A közösségi média erőteljes negatív reakciói hatására a Frankfurter Rundschau nyilatkozatot adott ki, melyben elismerik hibájukat.

“A cikkünk címének első verziója nagy felháborodást keltett – jogosan. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök újabb ciklusára szerettünk volna utalni, és nem gondoltunk bele, hogy az egy 1940-es náci antiszemita propaganda filmre, a zsidók ellen agitáló ”Az örök zsidóra” hajazhat.”

A lap hozzátette, bocsánatot kérnek a „történelmi amnéziáért” de „különösen nehéz olyan szavakat találni manapság, ami ne kötődne az antiszemitizmushoz valamiféleképp”, és javították az eredeti címet „A helyettesíthetetlen Netanjahura”.

A botrányért felelős szerző kilétéről a lap nem árult el közelebbit, ahogy arról sem, a lap indított-e fegyelmi eljárást ellene. Maga a cikk Inge Günther munkája.

Alex Feuerherdt, egy német antiszemitizmusról gyakran cikkező újságíró szerint a Frankfurter Rundschautól, elvárható lenne, hogy odafigyeljen ezen a területen, és válaszából is kitűnik mekkora probléma manapság az antiszemitizmus Németországban.

(Forrás: Jpost)