Fasiszta vezetőnek állítana szobrot Bukarest polgármesterhelyettese

Aurelian Badulescu döntése nem sokkal azután látott napvilágot, hogy a város úgy döntött, a főváros holokauszt múzeumát a központ helyett eldugottabb helyre építteti.

Badulescu kijelentette, mellszobrot akar állíttatni Ion Antonescu volt náci kollaboráns, háborús bűnös román diktátornak Bukarest egyik közterén, nem sokkal azután, hogy a városi tanács még februárban úgy döntött, hogy a holokauszt múzeum tervezett helyét a főváros egyik központi teréről egy sokkal kijjebb eső helyre költözteti.

Maximilian Marco Katz, egy román antiszemitizmus ellen küzdő szervezet vezetője nyilatkozatában határozottan elítélte a döntést, majd nem sokkal azután levelet kapott Badulescutól, amiben megmondta neki „menjen vissza oda, ahonnan jött.

Bukarest városi tanácsa 2016 szeptemberében döntött arról, hogy holokauszt múzeumot rendez be az óvárosi kerület egyik központi épületében, melyet várhatóan a romániai Elie Wiesel Nemzeti Holokauszt Tanulmányok Intézete felügyel majd, azonban a döntést végül megváltoztatták.

A döntésben sokak szerint Badulescu is aktív szerepet játszott, kiemelve, hogy a kerület túl gazdag román történelmet képvisel ahhoz, hogy oda helyezzék az emlékmúzeumot.

Katz szervezete, a Center for Monitoring and Combating Antisemitism in Romania (MCA Romania), elítélte a döntést, és kijelentette, hogy a múzeum „ugyanolyan fontos Romániának, mint a zsidó közösségének”, illetve hogy a központi elhelyezkedést meg kell tartani.

Az Antonescu mellszobor tervével kapcsolatban megjegyezték, hogy a polgármesterhelyettes felvetése kellemetlen és megsérti az Antonescu rezsim holokauszt áldozatainak emlékét, illetve annak túlélőit is.

Badulescu válaszlevelében leszögezte Katznak, nem tudja ki ő, és hogy kerül Romániába, de világos, hogy „tudatlan a nemzettel és így a román nép történetével kapcsolatban is.” Hozzátette, azt ajánlja Katznak, menjen vissza oda, ahonnan jött, és hagyja rá, hogy hogyan ápolja népe halottainak emlékét.

Antonescu 1940-ben került hatalomra Romániában, és még az év novemberében a náci Németország szövetségesévé vált. A Wiesel Bizottság adatai szerint ő és rezsimje közvetlenül részt vett mintegy 280.000 és 350.000 közötti zsidó, és 11.000 roma ember meggyilkolásában a második világháború alatt.

(Forrás: Jpost)