EBESZ konferencián a TEV oktatási programja

Kétnapos nemzetközi konferencián képviselte Magyarországot a Tett és Védelem Alapítvány. Az EU biztonsági szervezete a intolerancia és a gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépésről szervezett tanácskozást, ahol a TEV küldöttsége is bemutathatta az alapítvány oktatási és továbbképzési programjait.

tev-berlin

Szalai Kálmán (jobb szélén) a konferencián

Több mint 350 ember, köztük a Tett és Védelem Alapítvány küldöttsége is részt vett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE) kétnapos konferenciáján Berlinben 2016. október 19-20-án. A konferenciát Németország idei soros OSCE-elnökségének keretében szervezték. A rendezvényen azt a kérdést tárgyalták, hogy melyek a legjobb eszközök diszkrimináció és az intolerancia visszaszorítására. A rendezvényre nemcsak EU-s országokból, hanem az EU mediterrán (észak-afrikai) és keleti partnerségének országaiból is érkeztek résztvevők, sokan államok, mások civil szervezetek képviseletében.

Az OSCE jelenlegi elnöke, Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter megnyitóbeszédében azt mondta, „Vancouvertől Berlinen át Vlagyivosztokig” mindenkit érintő probléma a növekvő intolerancia, ugyanakkor hozzátette, világosan meg kell jelölni azt is, hol húzódik a tolerancia határa. Michael Georg Link, az OSCE demokratikus intézményekért és emberi jogokért felelős ügynökségének (ODIHR) igazgatója a megnyitón elmondta, a statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy az OSCE-n részt vevő több országban is emelkedik a gyűlölet-bűncselekmények száma.

A rendezvényen több magasszintű workshop az alapvető emberi jogokat vizsgálta, mint a tolerancia alapjait. Az előadásokon szó volt arról, hogyan lehet a társadalmi kohéziót erősíteni az elfogadás terjesztésével, valamint arról, hogyan vehetnek ebben részt a kormányok, a civil szféra és az egyének is.
A rendezvénynek kiemelt témája volt a gyűlöletbeszéd elleni fellépés és az oktatás. A TEV képviseletében Szalai Kálmán, az alapítvány titkára előadásában ismertette a TEV oktatási tevékenységét: a TEV több képzésben is szerepet vállal, indítottak például egy középiskolai programot, amelynek célja a zsidóság megismertetése a fiatalokkal és az antiszemita előítéletek eloszlatása. Bemutatta emellett a Zahor Alapítvánnyal közösen megvalósuló, a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványának programja alapján indított tanárképző projektet, valamint az alapítvány rendészeti képzésekben való szerepvállalását – előbbi a holokauszt oktatásához nyújt segítséget a pedagógusoknak, utóbbiak során a gyűlöletbűncselekmények felismeréséről, azok jogi meghatározásáról és az ilyen bűntettek elleni helyes fellépésről tájékoztatják a rendészeti és jogi képzéseken résztvevő hallgatókat.