Dánia: halálosan megfenyegették a zsidó főszerkesztőt és főrabbit

A második világháború óta nem látott szintet ért el a Dániában feljegyzett antiszemita megnyilvánulások száma – közölte csütörtökön Henri Goldstein, a skandináv ország zsidó közösségének vezetője.

Goldstein azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy Dániában 1943 óta nem tapasztalták az antiszemita nézetek ilyen mértékű terjedését. Abban az évben, az ország náci megszállásának idején, mintegy 7200 dániai zsidót menekítettek ki a semleges Svédországba, hogy megakadályozzák deportálásukat a náci koncentrációs táborokba, így szinte alig maradt zsidó Dániában.

A hivatalosan 1800 főt számláló dániai zsidó közösség biztonsági szervezete által összeállított adatok szerint – más európai országok jelentéseivel összhangban – a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása után ugrásszerűen emelkedett az antiszemita indíttatású incidensek száma, amit „nem utolsósorban a gyűlölet ellenőrizetlen terjedése táplált a közösségi médiában” – mondta.

Goldstein elmondta, hogy a 2023-ban észlelt 121 antiszemita incidens mindegyikének a zsidógyűlölet volt az igazi alapja, nem csupán Izrael politikájának bírálata.

Az esetek többsége gyűlölködő üzenet volt, több mint felét online küldték. A 121-ből húsz incidens halálos fenyegetés volt, amire az 1980-as évek óta nem volt példa, ilyen üzenetet kapott például a zsidó közösség két vezető alakja, egy főszerkesztő és a főrabbi.

A gázai háború kitörése óta számos európai országban magasba szökött a bejelentett antiszemita cselekmények és megjegyzések száma. Dániában becslések szerint jelenleg mintegy hétezer zsidó él.

Goldstein közölte, hogy Dániában jelenleg nem ajánlják a zsidóknak, hogy nyíltan zsidó szimbólumokat viseljenek.

Dánia egyike azon kevés európai országnak, ahol a zsidó lakosság nagyrészt megmenekült. A dán zsidók 95 százalékát sikerült kimenekíteni Svédországba 1943 szeptember-októberében a két ország közti szoroson át egy kockázatos tengeri mentőakcióban.

 

 

forrás