Büntetendő lett Oroszországban is a holokauszttagadás

putinVladimir Putyin az orosz államfő május 5-én aláírta a holokauszttagadást büntető törvényt. A múlt hónapban már az orosz alsó- és a felsőház is aláírta a törvényt. A törvény szerint a náci bűncselekmények tagadása vagy a Szovjetunió a második világháborúban betöltött szerepének el nem ismerése akár öt év börtönnel, vagy több mint 3 millió forintnak megfelelő pénzbüntetéssel is jár. Oroszország egyébként már eddig is bűntette a náci szimbólumok nyilvános használatát.

Először az orosz jogalakotok hagyták jóvá a törvényjavaslatot, amely szerint legyen büntetendő a „nácizmus rehabilitálása”, és legyen szankciója annak, ha egy történész tagadja náci bűncselekmények, elsősorban a holokauszt megtörténését.

„Nem csak magunkat, de az egész világot megvédtük a nácizmus ellen. A mi embereink szenvedték el az egyik legnagyobb veszteséget ebben a háborúban. A nácizmus rehabilitálása mindig is bűnnek fog számítani az ország és a népünk számára” – mondta Irina Yarovaya az orosz alsóház biztonsági bizottságának vezetője, a törvényjavaslat egyik fő támogatója.

Forrás: jta.org