Borussia Dortmund: a futball és a nácizmus nem férnek meg egymással

A futball és a nácizmus nem férnek meg egymással – ez a szlogenje annak a rövidfilmnek, melyet Németország egyik legsikeresebb labdarúgócsapata készített. A film gunyoros stílusban szemlélteti, mivé válna a futball, amennyiben teret nyerne a neonácizmus.

dortmund

A focicsapat pár hónapja már kifejezte a nácizmus elleni elkötelezett harcát. 2014 februárjában egy ittas szurkoló fasiszta karlendítéssel és „Sieg Heil” felkiáltással szakította meg a bajnoki találkozót megelőző egyperces gyászszünetet a dortmundi stadionban. A biztonságiak azonnal kikapták a tömegből és hat évre kitiltották a sportpályáról.

Az AEK Athén futballistája, Giorgosz Katidisz náci karlendítéssel ünnepelte csapata győzelmét. A helytelen örömködés a karrierjébe került, el kellett hagynia a válogatott csapatot. Az olasz ex-sztárfocista, Paolo Di Canio többször is használta a fasiszta köszöntést a pályán, az olasz szövetség súlyos pénzbüntetéseket rótt ki rá.

2009 óta egyébként tilos használni a hitlerista köszöntést az olasz stadionokban, sőt egy 1952-es törvény értelmében a karlendítés, amennyiben fasizmust éltető jelszavak is kísérik, bűncselekménynek számít. Elkövetőjére 18 hónaptól 4 évig terjedő börtönbüntetést róhatnak.

A futballban világában egyre komolyabban veszik a rasszizmus elleni harcot. Az UEFA tavaly óta zéró tolerancia politikát folytat a diszkriminációval szemben. „NO TO RACISM” kampánya mellé olyan híres sztársportolók álltak, mint Cristiano Ronaldo, Arjen Robben and Michael Essien.

no to racism