Borúlátó az izraeliek többsége az európai zsidók jövőbeni kilátásait illetően

Az izraeliek 53 százaléka úgy véli, az európai zsidók élete a közeljövőben rosszabbodni fog, míg 25 százalékuk szerint a helyzetük változatlan marad – derül ki a jeruzsálemi Héber Egyetem közvélemény-kutatásából, amelyet az Új Kelet ismertet. Minél idősebb volt a válaszadó – és minél vallásosabb zsidó –, annál pesszimistábban látta a helyzetet. Az arab válaszadók körében az volt a domináns vélekedés, hogy a zsidók helyzete Európában változatlan marad (52%), vagy még javul is (20%).

Az 1000 izraeli felnőtt, zsidó és arab körében végzett felmérés szerint Franciaország a leginkább (a válaszadók 39%-a szerint) antiszemitának tartott európai ország. A sort Lengyelország (33%) és Németország (15%) követi. Németország áll az első helyen a haredi zsidó válaszadók között, Franciaország a vallásos és hagyomány tisztelő zsidók között, míg Lengyelország a világi zsidók között. Az araboknál Lengyelország és Németország sorrend. A zsidó válaszadók harmada szerint az Izraellel szembeni kritika eredendően összefügg az antiszemitizmussal, a zsidó izraeliek többsége pedig úgy véli, néha van kapcsolat a kettő között.

Arra a kérdésre, hogy az EU politikáját az antiszemitizmus motiválja-e, a zsidók 27%-a válaszolt igennel, míg ugyanekkora arányú megkérdezett utasította el ezt az elképzelést, 40%-uk pedig úgy vélte, hogy bizonyos esetekben igen, míg másokban nem. Az arabok 53%-a elutasítja az uniós politikák és az antiszemitizmus közötti kapcsolatot.

A teljes cikk ITT olvasható.

Címlapkép: Christian Mang/Reuters