A zsinagógája szétverésével fenyegették meg a Váci Zsidó Hitközség elnökét

„Büdös zsidónak” nevezték Turai Jánost, a Váci Zsidó Hitközség vezetőjét azt követően, hogy Fehér Zsolt és Tótváradi-Nagy Bence jobbikos önkormányzati képviselők múltbeli antiszemita megnyilvánulásai ellen tiltakozott. A hitközségi vezetőnek címzett névtelen levélben az állt, hogy „Te büdös zsidó! Szétverjük a zsinagógádat meg a koszos temetőd.” A fenyegetés miatt a hitközség a rendőrségen ismeretlen tettes ellen feljelentést tett – írja a VácOnline.hu

Forrás: VácOnline.hu

A jobbikos politikusok egykori antiszemita és rasszista bejegyzései napok óta keringenek a médiában. Ezekben kiderül, hogy egy képviselőjelöltet Hitlerré maszkíroztak, a sportolók lehetnek árják és nem árják, a színesbőrű labdarúgó a fehérbőrű inasa, mosolygós Hitler képpel is lehet lájkolni, a zsidó egyetem honlapjának megnyitása után leköpni és fertőtleníteni kell a billentyűzetet, valamint zsidó közéleti szereplők listája is előkerült.

Tótváradi-Nagy Bence elnézést kért a január 19-i testületi ülésen “a különféle gyerekkori, mai fejjel vállalhatatlan” bejegyzések miatt. Facebook posztjában azt írja, hogy 13 éves volt, amikor elterjedt a Facebook, és nyilvánvalóan számtalan buta, meggondolatlan kommentje és lájkolása lehetett gyerekként. Ezeket felnőtt fejjel nagyon sajnálja, de nem tud tenni ellene. Arra kért mindenkit, hogy ne a gyerekkori buta bejegyzések alapján ítéljék meg, hanem felnőttkori munkája alapján.  

A váci képviselők antiszemita megnyilvánulásainak napvilágra kerülése és a Váci Zsidó Hitközség elnökének megfenyegetése után az emberi méltóság védelmében hívnak mindenkit egy közös gyertyagyújtásra 2022. január 26-án, szerdán 17 órától a váci zsinagóga elé. Az esemény mottója: „A fasiszták nem tűntek el, hanem újratermelődtek.”