A Kormányhivatalhoz fordul a TEV

érpatak1A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatak község Jobbik által támogatott polgármestere a hétvégén egy látványos performansz keretében, saját hatáskörében kötél általi halálra „ítélte” Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Simon Pereszt, a zsidó állam korábbi elnökét. Mindkettejüket a gázai bevonulásban találta „bűnösnek” a huszonöt utcás falu vezetője. Izrael Állam jelenlegi elnöke egyébként nem Peresz, hanem Reuven Rivlin.

Orosz Mihály Zoltán fekete csuklyás „hóhérral” végeztette el az „ítéletet”, a két izraeli politikus arcképével ellátott bábuk felakasztását. Jakab Péter, a Jobbik állítólag zsidó származású miskolci polgármester-jelöltje a Facebook-on követendőnek nevezte az „érpataki modellt”.

Annak a településnek a modelljét, ahol az önkormányzat hivatalos honlapja különböző zavaros, a szélsőjobboldali szubkultúrába tartozó összeesküvés-elméleteket hirdet, többek között a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokkal kapcsolatban, valamint az antiszemitizmus egyik sarokkövét képező Cion Bölcseinek Jegyzőkönyveire hivatkozó tanulmányt tesz közzé.

Mivel az érpataki incidens felveti a garázdaság gyanúját, a Tett és Védelem Alapítvány feljelentést tesz az illetékes nyomozóhatóságnál, emellett kezdeményezi a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kormányhivatalnál az önkormányzat honlapja miatt a törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását.