Belga orvos zsidó páciens gyógyítását tagadta meg

w-belgium-no-jews-allowed-072414.pngBelgiumban mostanában mindennapossá kezdenek válni az antiszemita incidensek, most éppen egy bordatörést szenvedett zsidó nőt utasított el az orvos, hogy menjen Gázába, ott majd elmulasztják a fájdalmait.

Az incidens az antwerpeni orvosi telefonügyeleten történt, a Joods Actueel helyi zsidó újság híradása szerint. Belgium flamandok lakta területének fővárosában jelentős ortodox zsidó közösség él.

Az ügyeletet a balesetet szenvedett nő, Bertha Klein amerikai illetőségű fia hívta fel éjjel 11-kor, akire „Nem jövök” szavakkal csapta rá az orvos a kagylót. Amikor a fiú újra próbálkozott, azt mondta neki a sebész: „Küldje pár órára Gázába a beteget, ott majd elmulasztják a fájdalmait”.

A Joods Actueel kérdésére az orvos elismerte az incidenst, azzal a megjegyzéssel, hogy az „érzelmi reakció” volt.

A lap szerint az egészségügyi minisztérium kivizsgálta az esetet, és megállapította, hogy az orvos Klein fiának amerikai akcentusából gondolta, hogy zsidó páciensről lehet szó. A sértett unokája, Hershy Taffel feljelentést tett a rendőrségen. „Ez a 70 évvel ezelőtt történtekre emlékeztet engem” – mondta el Taffel a Joods Actueel-nek. „Soha nem hittem volna, hogy valaha megismétlődhetnek azok az idők.”

Michael Freilich, a Joods Actueel főszerkesztője rámutatott, hogy az eset különösen azért riasztó, mert július 8, azaz Izrael Hamász elleni gázai akciójának kezdete óta sorozatossá váltak a belga zsidók kirekesztésére irányuló incidensek. Többek között megtagadták egy zsidó nő kiszolgálását egy antwerpeni ruházati boltban, valamint a rendőrség távolított el egy francia és török nyelvű feliratot egy Liege környéki kávézóról, mely szerint kutyáknak szabad a belépés, de cionistáknak és zsidóknak nem.

Forrás: www.jpost.com