Az anticionizmus valójában radikális antiszemitizmus

ManuelManuel Valls, francia miniszterelnök június 27-én fontos, történelmi jelentőségű beszédet mondott a 13 ezer párizsi zsidó elhurcolásának 72. évfordulóján. Erős és egyértelmű szavakkal, a francia kormány részéről először nyilvánította ki, hogy a világszerte gyorsan terjedő anticionizmus valójában nem más, mint álságos köntösbe bújtatott, durva, radikális antiszemitizmus.

Az utóbbi időben Franciaországban gyakorivá váltak a muszlimok által kezdeményezett antiszemita zavargások. Ez az aggasztó tendencia, valamint a dél-francia zsidó iskola előtt, és a brüsszeli Zsidó Múzeumban történt gyilkosságok elkerülhetetlenné tették a szembenézést Európa régi betegségével, az antiszemitizmussal, amely napjainkban a társadalmilag és intellektuálisan elfogadottabb, hamis anticionista álarcban jelentkezik – mondotta Valls.

Megemlékezett arról is, hogy 1942-ben a zsidók deportálásában szorosan együttműködött a francia rendőrség a német hatóságokkal. Franciaország sokáig tagadta felelősségét abban, hogy biztos halálba küldte polgárait, de szembenézni bűneinkkel sokkal inkább megtiszteltetés, elhallgatni pedig szégyen – fogalmazott a francia kormányfő.

Méltatta a jobboldali Jacques Chirac 1995-ös beszédét, aki elsőként nyilvánította ki a franciák felelősségét, azonban kitért arra is, hogy, hogy Chirac volt a legnépszerűbb francia elnök az arab világban, mivel jó kapcsolatokat ápolt az olyan zsarnokokkal mint Szaddam Husszein, és az ő elnöksége alatt kezdődtek az első antiszemita incidensek is az országban.

Szélsőséges politikusok erősen bírálták a miniszterelnök beszédét, Marine Le Pen vezető tanácsadója, Florian Fillipot szerint Franciaország nem cinkosa, hanem megszállt országként áldozata volt a náci Németországnak.

A zsidók elleni erőszak egyre növekvő hullámokban jelentkezik Európában, Magyarországon a Jobbik próbálja meglovagolni az anticionista konjunktúrát. Manuel Valls az egyik legnagyobb és leginkább érintett ország miniszterelnökeként azonban példaértékű lépést tett bátor politikai kiállásával, mellyel kertelés nélkül elítélte az anticionizmust, mint az antiszemitizmus új, radikális formáját.