„Becsület napja”: holokauszttúlélő rabbi is megjelent a Városmajorban

Kardos Pétert, aki a koszorúzáson nem vett részt, személyes, fájdalmas emlékek kötik a helyszínhez, és kíváncsiságból látogatott el a náci-szimpatizánsok rendezvényére — írja a Neokohn helyszíni tudósítója.

Rendbontás nélkül, több, mint 500 neonáci részvételével, nagy rendőri biztosítás mellett zajlott le az eredetileg betiltott, de a bíróságtól mégis zöld utat kapó rendezvény.

A vegyes tömegben magyarok és külföldiek, de többnyire fekete ruhába öltözött szélsőjobbosok jelentek meg a rendezvényen, akik a feliratok és az öltözet alapján a Betyársereg és a Légió Hungária Mozgalom tagjai lehetnek — számolt be a 24.hu.

Az esemény résztvevőit ellenőrzött beléptetéssel engedték be a Városmajor területére. Az antifasiszta tüntetők, akik között számos roma, és egyéb nemzetiségű ember is képviseltette magát a 200 méterrel messzebbi kordonok mögül, dobokkal igyekeztek kifejezni nemtetszésüket a több ízben is betiltott, antiszemita, náci elemeket sem nélkülöző rendezvénnyel kapcsolatban.

Budapest rendőrfőkapitánya megtiltotta azt a gyűlést, amit egy magánszemély a XII. kerületi Csaba u. 5. szám alatti parkba (Városmajor) február 8-ra jelentett be. A meg nem nevezett bejelentő felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő. A Fővárosi Törvényszék a felülvizsgálati kérelmet alaposnak találta, a tiltó határozatot hatályon kívül helyezte.

Kardos Péter, Magyarország egyetlen holokauszt-túlélő rabbija a Neokohnnak azt nyilatkozta, azért látogatott el a rendezvényre, mivel a Városmajor volt az a helyszín, ahol nyolc évesen édesanyjával rátalált nagymamája holttestére, akit a nyilasok kivégeztek a Maros utcai vérengzés során 1945. január 12-én, amelynek 44 nő és 40 férfi esett áldozatául.

.

Kardos Péter rabbi / Fotó: Neokohn

A hatóságok a náci-szimpatizánsok körei által igen kedvelt Kitörés túrájának útjába sem gördítettek akadályt. A 60 kilométeres „hagyományőrző túrán” kisgyermekes családok mellett SS jelvényekkel ellátott katonai egyenruhás alakokat is látni .

Pokorni elcsukló hangon beszélt „nyilas gyilkos” nagyapja tetteiről

Magyarok voltak az áldozatok, és a gyilkosok túlnyomó része is magyar volt, mondta Pokorni Zoltán 12. kerületi fideszes polgármester a Maros utcai rendelőintézetben tartott megemlékezésen – számolt be a Mazsihisz honlapja. 75 éve abban az épületben zsidó kórház működöt, ahol a politikus nagyapja és nyilas társai kivégezték a betegeket és az ott dolgozókat.