Barcsi holokauszttagadási ügy: mégis folytatódik a nyomozás

indexHatályon kívül helyezte a Kaposvári Járási Ügyészség a barcsi ügyészség korábbi, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) holokauszttagadás miatti feljelentését elutasító határozatát. Mint arról korábban beszámoltunk, a TEV az Interneten ’Katona Attila Gój’ néven aktív barcsi férfi ellen tett feljelentést nemzetiszocialista rendszer által elkövetett népirtás tagadása miatt. A gyanúsított Facebook-oldalán ilyen és ehhez hasonló üzeneteket tett közzé: „Nem volt holokauszt !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”, illetve:  „Nagyapám elmesélte nekem, hogy csak egy halálos áldozata volt az auschwitzi munkatáborban ! Egy másnapos toronyőr aki kiesett az őrbódéból”

A rendőrség nyomozásba kezdett, majd  az ügyet a barcsi ügyészségnek küldte át, ahol dr. Várkoly Balázs ügyész nevetséges indokkal szüntette be a nyomozást. Indoklása szerint elfogadható a gyanúsított védekezése, amely szerint a gyanúsított a Holokauszt kifejezést a mexikói katonai junta cselekedeteire vonatkoztatta, annak ellenére, hogy Facebook-oldalán rendszeresen oszt meg náci, antiszemita tartalmakat, gyakorlatilag az egész internetes tevékenysége a zsidóság elleni gyűlöletkeltésre korlátozódik, míg az általa megosztott tartalmak közt Mexikó történelme iránti érdeklődés egyáltalán nem fedezhető fel.

A döntés miatt Bodnár Dániel, a TEV kuratóriumi elnöke július 8-án panaszt tett Somogy Megyei Főügyészségen.” Az elkövető közösségi oldali fiókját elemezve teljesen egyértelművé válik, hogy az elkövető a feljelentés tárgyát képező hozzászólásaiban még véletlenül sem a mexikói katonai junta által elkövetett cselekmények vonatkozásában használta a Holokauszt szót” – fogalmazott levelében Bodnár, idézve Katona egyéb holokauszttagadó megnyilvánulásait.

Július 17-én a somogyi főügyészség a nyomozás folytatását rendelte el, helyt adva a TEV panaszának. A megyei főügyész hangsúlyozta, hogy az eredeti feljelentés tárgyán felül a Bodnár által bizonyítékként elküldött, Katona Facebook-oldaláról származó írások önmagukban szintén kimeríthetik a holokauszttagadás tényállását.