Az iszlám és a BDS Európában: Stratégiai fenygetés?

Jonathan Sacks

Jonathan Sacks

A BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) Izrael bojkottjára irányuló mozgalom szinte lehetetlenné teszi, hogy az európai zsidóság támogassa Izraelt – fejtette ki véleményét Lord Jonathan Sacks, korábbi brit főrabbi hétfőn a Herzlián tartott konferencia kerekasztalbeszélgetésén.

A BDS-nek sikerult megosztania Európa zsidóságát – fejtette ki Sacs – Izrael morális kritikája ebben a globális bojkottmozgalomban, amely megosztotta a zsidó közvéleményt.

A korábbi, Izraelt célzó antiszemita kisérletekkel szemben a BDS kampány részben elérte céljait. Izrael mindig egyesítő tényező volt a zsidó közéletben, de most megosztó tényezővé vált.

A globális BDF kampány 2005-ben indut el a dél-afrikai apartheidellenes harc mintájára, azzal a céllal, hogy gazdasági es politikai nyomás alá helyezzék Izraelt a palesztinokkal szembeni bánásmódja miatt. Mindazonáltal a BDS szereplőinek céljai sokfélék: kezdve attól a  felhivástól, hogy Izrael vessen véget Ciszjordania megszállásának, egészen addig, hogy Izrael teljes megszüntetését követeljék.

A BDS mozgalom mára szinte lehetetlenné tette az Europában élő zsidók számára, hogy támogassák Izraelt – érvelt a rabbi. A zsidók választás elé kerültek: Europaban élni és kritizálni Izraelt vagy csendben maradni, avagy elhagyni Europát – hangsúlyozta hét perces beszédében Lord Sacks, aki a brit nemzetközösség hitközségeit össszefogó szervezet vezető rabbija volt 1990-től 2003-ig, jelenleg pedig különböző egyetemeken tart előadásokat a zsidó gondolkodásmódról.

Sacks a BDS mozgalmat a középkori vérvádak jelenkori folytatásának tekinti: „A középkorban a zsidókat a vallásuk miatt gyűlölték. A XIX-XX. században a fajtájuk miatt, a  XXI. században pedig a nemzetállamuk miatt. Az anticionizmus az új antiszemitizmus.” – jelenettette ki.

A BDS „meglehetősen sikeres” abban, hogy nemzetközileg csökkentse Izrael legitimációjat – mutatott rá. Izrael elszigetelése a vilagpolitikában a zsidókat védtelenségre kárhoztathatja, csakúgy, mint az 1938. júliusi eviani konferencia, amikor Hitler azt látta hogy „a világ kinyilvánította, hogy törődik a zsidókkal, de valójában nem tett semmit hogy segítsen nekik.”

Amennyiben Izrael teljesen elszigetelődik, védtelennek fog látszani, és az veszélyes folyamatokat fog elindítani. Az antiszemitizmus visszatérése Europába igazolja az Izraelben mélyen gyökerező destruktív hitet a diaszpóra ideológiai negligálásáról, amely szerint a zsidó emancipáció lehetetlen a diaszporában.

A zsidók túl régóta határozzák meg magukat mint a magára maradt népet. Ha elég sokáig hiszünk benne, akkor ez önbeteljesítő jóslattá válik. A helyzet orvoslása érdekében a zsidóknak fel kell világosítaniuk Europát, hogy ha az nem biztonságos a zsidóknak, akkor nem biztonságos az európaiaknak sem. Ha Európa elveszíti a zsidókat, akkor elveszíti a szabadságát is. A gyűlölet, ami a zsidókkal kezdődik, soha nem velük végződik. Nem szabad megengedni, hogy ebben a harcban a zsidók magunkra maradjanak.