Az egyiptomi bíróság szerint a zsidó fesztivál morális bűncselekmény

Abir Yaakov

Abir Yaakov

Alexandria Közigazgatási Bírósága betiltotta Jakov Abuhatzeira, a híres XIX. századi marokkói rabbi tiszteletére rendezett zsidó fesztivált. Döntését azzal indokolta, hogy Damanhur város lakosai állítólag arra panaszkodtak az elmúlt években, hogy a fesztiválra érkező zsidó látogatók nem különültek el nemek szerint, tehát férfiak és nők együtt rótták le tiszteletüket Jakov rabbi sírjánál.

Abuhatzeira, más néven Abir Yaakov marokkói származású rabbi és misztikus bölcs, a Kairótól 160 km-re fekvő Damanhur városában hunyt el. A neves kabbalista, Yisrael Abuhatzeira, vagyis Baba Sali nagyapja volt.

Az 1979-es békemegállapodás óta rengeteg zsidó zarándok érkezett a sírhoz Izraelből és Marokkóból. 2012-ben az egyiptomi felkelés idején biztonsági megfontolások miatt ideiglenesen lemondták a fesztivált. A mostani döntés azonban úgy tűnik, véglegesen megtiltja a zsidó zarándoklatot. Mitöbb, a bíróság azt is elrendelte, hogy a kormány hozzon határozatot, amely a rabbi sírját leveszi a nemzeti régiségek és műemlékek listájáról.