Az antiszemitizmus istenkáromlás

1Az „Állj ki érte! Soha többet zsidógyűlöletet!” címmel meghirdetett berlini demonstráción vasárnap több ezren vettek részt, köztük a német politika és közélet számos vezető képviselője. A Németországi Zsidók Központi Tanácsa által szervezett tüntetésen megjelent Joachim Gauck államfő, Angela Merkel kancellár, a kormány több tagja, parlamenti pártok, társadalmi szervezetek és egyházak vezetői. A Berlin jelképének számító Brandenburgi kapunál azért gyűltek össze, mert a Gázai övezetben indított izraeli katonai műveletek nyomán megszaporodtak az antiszemita megnyilvánulások Németországban, főleg utcai tüntetéseken és közösségi portálokon voltak tapasztalhatók zsidóellenes kirohanások.

Angela Merkel felszólalásában egyértelműen leszögezte, hogy a német kormány a lehető 2leghatározottabban elítéli az antiszemitizmus valamennyi formáját. Aki megtámad valakit csak azért, mert kipát visel vagy Dávid-csillaggal díszített láncot hord, „az mindannyiunkra rátámad, és aki zsidó síremlékeket gyaláz meg, az a mi kultúránkat gyalázza meg”. A zsidóság, a zsidó élet a német kultúra és önazonosság elszakíthatatlan része. „Zsidó barátaink, szomszédaink, kollegáink, Németországban otthon vagytok”. „Azt akarjuk, hogy a zsidók biztonságban érezzék magukat nálunk, és tudják, hogy Németország a közös hazánk” – jelentette ki a kancellár, hangsúlyozva, hogy a német kormány és az állami szervek az összes létező jogállami lehetőséget megragadva lépnek fel az antiszemitizmus minden megnyilvánulása ellen. Aki az Izrael állam tevékenységével szembeni bírálatba csomagolja a zsidógyűlöletet és a gyülekezés szabadságát felhasználja az antiszemita eszmék terjesztésére, az visszaél a német társadalom alapértékeivel – szögezte le Angela Merkel.

3Reinhard Marx bíboros, München-Freising érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke a németországi zsidó közösségnek azt üzente, hogy „nem vagytok egyedül, veletek vagyunk”.

Nikolaus Schneider, a Németországi Evangélikus Egyház (EKD) tanácsának elnöke beszédében azt emelte ki, hogy az antiszemitizmus istenkáromlás.

Dieter Graumann, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke az utóbbi évtizedek legsúlyosabb zsidóellenes gyűlölethullámának nevezte a Gázai övezetben indított izraeli hadművelet miatt szervezett július-augusztusi tüntetéssorozatot, és az interneten megjelent antiszemita írások, bejegyzések, hozzászólások sorát, valamint a zsidók és zsinagógák elleni támadásokat. A zsidó közösség „nagyon nehéz heteket élt meg, a legrosszabb álmainkat is felülmúlták az események”, és sokan azt kérdezik, vajon van-e jövője a zsidóságnak Németországban – fejtette ki Dieter Graumann.