Antiszemitizmus-konferencia Budapesten

A Cionista Világszövetség budapesti konferenciája az Európát egyre jobban fenyegető antiszemitizmus és terrorizmus veszélyére kívánta felhívni a figyelmet, de közben a Mazsihisz és a Szövetség közötti ellentét is felszínre került. A Tett és Védelem Alapítvány továbbra is számít a Mazsihiszszel való együttműködésre.

A Zsidó Állam egyik legrégebbi intézménye, a még 1897-ben által alapított Cionista Világszövetség az éves konferenciáját a budapesti Aqincum szállodában tartotta. Az európai és izraeli delegáltak részére szervezett összejövetel témája az antiszemitizmus volt, különös tekintettel az európai migrációs kérdésre és a Nyugat-Európában egyre erősödő Izrael-ellenes bojkottra, a BDS-re.

A konferencia megnyitóján, a szervezet alelnöke, Yaakov Hagoel mellett részt vett: Mikola István, biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár, Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

Yaakov Hagoel megnyitójában a közös fellépés fontosságát hangsúlyozta. Külön kiemelte a legutóbbi európai statisztikák közül azt a felettébb aggasztó számot, amely szerint az antiszemita incidensek 70%-át nem is jelentik a hatóságoknak Európában. A világszövetség alelnökének megnyitója után Mikola István kapott szót. Beszédében elmondta, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen. Az államtitkár kiemelte, a magyar kormány nyilvánvalóvá tette, hogy nem tolerálja az antiszemitizmust, szimbolikus és gyakorlati lépéseket egyaránt tett „a szörny” leküzdésére. Hangsúlyozta, hogy a rasszizmus és az antiszemitizmus minden formája ellen fel kell lépni, ebben a kormány együttműködik más szervezetekkel és a vallási közösségekkel.

Őt Heisler András követte, aki – a hallgatóság megrökönyödésére – „őszinte beszédének” legnagyobb részében azt fejtegette, hogy furcsának és bántónak találja, hogy a Cionista Világszövetség „nem vonta be a szervezésbe” a Mazsihiszt, amely elmondása szerint „1926 óta tagja a Világszövetségnek” (nem teljesen világos, hogyan jött ki ez a dátum, hiszen a Mazsihisz legfeljebb 1951 óta létezik – a szerk.) majd kifogásolta, hogy a másnapi előadók mind a „chabad delegáltjai” (itt feltehetően a Tett és Védelem Alapítvány kutatóira és tagjaira gondolt).

Heisler végül arról beszélt, hogy nem érti mi a kapcsolat az európai migrációs krízis és az antiszemitizmus között. Véleménye szerint ugyanis az antiszemitizmus kérdésének és az európai migráció problematikájának reflektálatlan összemosása sok tekintetben megtévesztő és manipulatív. Heisler előadását a vele érkezett 10-15 mazsihisz tag vaspasa, valamit az Európából érkezett delegáltak csodálkozása s értetlenkedése kísérte. A konferencia következő napjaiban, személyes beszélgetésekben például több francia és belga delegált nem értette, hogy Heisler hogy-hogy nem érti a migráció és az antiszemitizmus közötti szomorú összefüggést – Talán nem olvassa a nyugat-európai éves antiszemitizmus jelentéseket, amelyekből kiderül, hogy az ottani több száz antiszemita atrocitás egytől egyig muszlim fundamentalistákhoz kötődik? – kérdezték.

Ezután Köves Slomó tartotta meg expozéját. Az EMIH vezető rabbija Heisler András szavaira reagálva elmondta, a zsidó közösségen belül mindig lesznek nézeteltérések és véleménykülönbségek, és ezek bizony gyakran igen csak élesek. „Egy családban azonban ez természetes”- mondta a rabbi, aki szerint a családon belüli összekülönbözések még fájdalmasabbak is lehetnek mint az idegenek közötti viták. „Ugyanakkor az antiszemitizmus elleni küzdelemben félre kell tennünk, de legalábbis magunk között kell tartanunk a vitákat és közös platformot kell teremtenünk a külső fenyegetettségek elleni fellépéshez” – szögezte le. A rabbi emlékeztetett, hogy ennek jegyében hívták meg  annak idején a Mazsihisz delegáltjaként Heisler Andrást a Tett és Védelem Alapítvány kuratóriumába, amely felkérésnek egészen addig eleget is tett, amíg a Mazsihisz elnökének meg nem választották.

A rabbi a bevezető után rátért az antiszemitizmus kérdésére. Elmondta, szerinte ma Európában a zsidó közösségeket három dolog fenyegeti: a hagyományos antiszemitizmus, az új antiszemitizmus – amelynek lényege Izrael delegitimálása –, valamint a szélsőséges iszlám, amit nevén kell nevezni. A legkomolyabb fizikai fenyegetettséget a muszlim fundamentalista terror jelenti. A gyilkos merényletek elkövetőit gyakran nem szélsőséges iszlám terroristáknak, hanem egyszerűen csak szélsőséges terroristáknak nevezik. Az egyik amerikai elnökjelölt azzal érvelt, hogy nem akarják a teljes iszlám világra ráégetni a szélsőségesség és a terror bélyegét. Bármennyire is nemes a szándék, Köves Slomó szerint nevén kell nevezni a dolgokat. Leginkább a muszlim vezetők és közösségek tudnak tenni azért, hogy ne kerüljön ilyen bélyeg az egymilliárdnyi muzulmán hívőre. Beszélt arról is, hogy amikor tavaly Franciaországban járt, többször tapasztalta, hogy a pénztárosok nem akarták kiszolgálni, előfordult, hogy a boltos inkább a kollégájával kezdett arabul beszélni.

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) nevében beszélt a konferencián Bodnár Dániel elnök, majd Szalai Kálmán, az alapítvány titkára mutatta be a TEV működését és beszélt olyan jogszabályi és jogalkalmazási változásokról, amelyek többek között alaptörvényben rögzítették a közösség méltóságának védelmét, illetve a Holokauszt tagadásának és relativizálásának deliktumát egységes értelmezési keretben alkalmazzák. Szegedi Csanád pedig elmesélte különleges és tanulságos élettörténetét, azt az utat, ahogyan a Jobbik alelnöki székéből eljutott a zsinagógába.

A zsido.com – Heisler András kritikája kapcsán – megkereste Szalai Kálmánt, aki kérdésünkre elmondta: A TEV és a Szochnut, valamint a Cionista Világszövetség közel három éve stratégiai megállapodást írt alá Izraelben. Feltehetően ez is az oka annak, hogy a Szövetség pár hónapja megkereste az Alapítványt, hogy segítsen a konferencia szervezésében. – Abba, hogy a Szövetség kit keresett még meg és kit nem, nem volt beleszólásuk, mindenesetre a TEV nem csak a konferencia, hanem a mindennapi folyamatos munka kereti között, továbbra is számít a Mazsihisszel és Heisler Andrással való együttműködésre – közölte Szalai Kálmán.

zsido.com