A jogerősen elítélt jobbikos tüntet a még nem jogerősen elítélt Budaházy mellett

A holokauszttagadásért jogerősen elítélt Ágoston Tibor is felszólal a Budaházy György mellett szerveződő debreceni tüntetésen. Budaházy szintén ismertté vált antiszemita megnyilvánulásokról, és legutóbb terrorcselekményekért ítélték el, többek között egy „zsidó jegyirodának” minősített üzlet felgyújtása miatt.

Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni elnöke hirdette meg Facebook-oldalán „Szabadságot Budaházynak” címszóval tartott rendezvényt, amit vasárnap tartottak a város főterén. Az meghívó szerint az eseményen a Jobbikot nemcsak ő, hanem Gyüre Csaba, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke is képviseli.

Budaházy és Ágoston a bíróság előtt

Budaházy és Ágoston a bíróság előtt

A rendezvény jól példázza a Jobbik „néppártosodásának” álságosságát: mint ismeretes, a szélsőjobbos aktivista ellen első fokon terrorcselekmény miatt hozott ítéletet a bíróság. A vádpontok között nemcsak politikusok és más közszereplők, de kimondottan közösségek elleni erőszakos cselekmények is szerepelnek. Az egyik ilyen a Brodway-jegyiroda 2008-as felgyújtása: az irodát korábban Budaházy és társai azzal hívták fel, hogy „ez a zsidó jegyiroda”, később Molotov-koktéllal felgyújtották. Budaházynak nem ez volt az egyetlen antiszemita megnyilvánulása, egy alkalommal az Echo TV műsorában olyan pólóban jelent meg, amin egy figura a Dávid-csillagot dobott egy szemétkosárba. Később ugyanebben a műsorban kijelentette, hogy a holokauszt magyar áldozatait nem tartja magyarnak, illetve, hogy „vannak a nemzetiszocializmusnak olyan gondolatai, amiket helyesnek tart és egyetért” velük. Budaházy ügyeiről az alábbi cikkben írtunk részletesen.

A JOBBIK A TERRORISTÁK PÁRTJÁN

A vasárnapi tüntetés egyik felszólalója, Ágoston Tibor is hasonló nézeteket vall, őt Budaházyval szemben már jogerősen is elítélte a bíróság. Márciusban példátlanul magas pénzbüntetésre ítélték egy nyilvános rendezvényen elhangzott holokauszttagadás miatt. A Tett és Védelem Alapítvány a beszéd kapcsán feljelentést tett, később korábbi hasonló kijelentései miatt is feljelentették a jobbikos politikust. Ezek egyike szerint már régebben, képviselőjelölt korában is tett ilyen kijelentéseket. Például 2014. február 10-én (hamis adatokra hivatkozva) azt állította, hogy a II. világháború során összesen alig több mint százezer ember halt meg Magyarországon, ebből nem jöhet ki a Magyarországról „elhurcolt” „600 ezer” „zsidó” “áldozat” (sic). Máskor David Cole holokauszttagadó történész munkáit ajánlotta, vagy a kuruc.infóról osztott meg az Auschhwitzban történő tömeges kivégzéseket „cáfoló” cikket. Saját Facebook oldalán is tett antiszemita kijelentéseket. Egy alkalommal pedig Roger Garaudy holokauszttagadó filozófus könyvére hivatkozva azt állította, hogy valójában cionisták szervezték meg a zsidók deportálását.

Budaházy és a Jobbik kapcsolata egyébként igen régre nyúlik vissza, és a kapcsolatról úgy látszik, a meghirdetett fordulat ellenére sem hajlandók lemondani, vállalva azt a kockázatot is, hogy, ha Budaházyékat másodfokon is bűnösnek találják, azzal a Jobbik jogerősen is terroristákkal kerül összefüggésbe.

Nemrég a Sztarklikk.hu írt arról, hogy a Jobbik a meghirdetett fordulat ellenére semmilyen lépést nem tett azért, hogy megszakítsa a kapcsolatait a párton belüli és a párttal szövetséges szélsőséges személyekkel, szervezetekkel. „Nem szabadul a Jobbik a nyilasoktól” – jellemezték a helyzetet. „Bár a párt legfelsőbb vezetői valóban kerülik a magyar lakosság származás és vallás alapján történő megkülönböztetését vagy a holokauszt tagadását, ez azonban egyáltalán nem általános a párton belül. Kifejezetten emlékezetesnek bizonyult az a szégyenteljes gesztus, amellyel Kulcsár Gergely, a párt országgyűlési képviselője leköpte a Duna parti holokauszt emlékművet, illetve, hogy Ágoston Tibor, a párt debreceni önkormányzati képviselője egy szóvicc keretében minősítette kamunak a holokauszt tragédiáját vagy az, hogy a Jobbik szellemi műhelyének tekinthető Attila Király Szellemtudományi és Nemzetstratégiai Akadémia egyes tanárai Szálasi Ferenccel foglalkoznak írásaikban.”

A Jobbik nemrég elismerte azt is, hogy pénzzel is támogatják a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat. A szervezet és a Jobbik között tagságát tekintve is komoly az átfedés: Toroczkai László, a Jobbik alelnöke és a HVIM örökös vezetőségi tagja is egyben; a Jobbik egyik választókerületi elnöke és a HVIM elnökségi tagja is Magvasi Adrián, aki egyben az Alfahir főszerkesztője. A HVIM legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy – Vona Gábor szavaival élve – náci romantikával igencsak átitatott emléktúrát szervezett, ennek ellenére a párt vezetése nem tartotta fontosnak az elhatárolódást az eseménytől.