Antiszemitizmus és oltásellenesség Európában

Úgy tűnik, hogy az oltásellenes narratívák az egész kontinensen átveszik azokat az antiszemita narratívákat, amelyek más összeesküvési narratívákban is gyakoriak – állapítja meg egy nemrég közzétett brit-német kutatás.

Az antiszemitizmust és a legkülönfélébb kérdésekben összeesküvés-elméleteket hirdetők, paranoid magyarázatokat terjesztők narratíváit már korábban is összefüggésbe hozták szakértők. A Get The Trolls Out! Projektben résztvevő nyolc európai intézmény (köztük a brit Media Diversity Institute, a német Amadeu Antonio Stiftung és a European Union of Jewish Students) most ezeket a kutatásokat terjesztette ki az európai oltásellenes körökre.

A nemrég közzétett jelentés annak alapján készült, hogy a kutatók figyelemmel kísérték a Facebookot és a Twittert saját országaikban, azonosították a Coviddal, illetve a vakcinákkal kapcsolatos félretájékoztatást terjesztő hashtageket, privát és nyilvános csoportokat, valamint prominens személyiségek posztjait, és ezek alapján tudtak azonosítani antiszemita narratívákat. (A vizsgált időszak 2021. márciusától augusztusáig tartott, de néhány esetben, aktuális fejlemények figyelembevétele érdekében az időszakot meghosszabbították).

A kutatás legfontosabb megállapítása, hogy a vizsgált országokban az antiszemita narratívák jelen vannak az oltásellenes elméleteket terjesztők köreiben. Néhány országban az antiszemitizmus szubtilisabb, mint máshol, de így is része a félretájékoztatást és a félelem gerjesztését célzó „összeesküvés-ideológiai” erőfeszítéseknek.

A legtipikusabb, régi antiszemita narratíva: hatalommal bíró zsidók egy csoportja át akarja venni a világuralmat. A legtöbb országban, például Belgiumban, Franciaországban, Magyarországon, Németországban és Lengyelországban ez a befolyásos személyiség Soros György vagy a Rothschild család, ők amúgy is az antiszemita összeesküvés-ideológiák központi figurái. Görögországban viszont ezek az erők egy, az ortodox kereszténység ellen küzdő sátáni szekta részei.

Szintén minden vizsgált országban közös narratíva az áldozati szerep – állítja a jelentés. Az oltásellenesek „üldözött” helyzetének a holokauszttal való összehasonlítása, a polgárok „új zsidókként” való ábrázolása széles körben elterjedt. Az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Franciaországban és Németországban tartott tüntetéseken az emberek Dávid-csillagot viseltek, hogy önmagukat a náci Németországban és egész Európában üldözött zsidó lakossághoz hasonlítsák.

A felmérés szerint a bevett antiszemita összeesküvés-ideológiák, mint például a kapitalisták által irányított szocialista világkormányról szóló „nagy visszaállítás” vagy az „új világrend” ezekben a körökben is jelentős szerepet játszanak, és több országban is megfigyelhetőek. Ugyanígy egész Európában megfigyelhető a kódolt antiszemita nyelvezet, sokan például a „globalisták” szót használják a „zsidók” helyett. Feltűnő a szélsőjobboldali szervezetek jelenléte az oltásellenesek köreiben és az, hogy a félelemkeltést használják arra, hogy összeesküvés-elméleteik hatékonyabban célba érjenek.

Bár a nagy technológiai cégek erőfeszítéseket tesznek a járvánnyal kapcsolatos félretájékoztatás visszaszorítására, a közösségi média szerepe az ilyen narratívák terjesztésében egyértelmű és meglehetősen nyugtalanító – állapítja meg a jelentés. Az összeesküvés-ideológusok online módszerek sokaságát használják a félretájékoztatás és a gyűlölet terjesztésére.